chrome firefox opera safari iexplorer

На Буковині вже понад 300 років діє грязьовий вулкан

14 листопада 2012 о 13:46

На околиці села Колінківці Чернівецької області понад 300 років постійно діє грязьовий вулкан.

«Це унікальне явище для Західної України. Тут грязьових вулканів лише два: один у нас, другий — на Івано-Франківщині. Наш ніколи не припиняє діяти, постійно вивергає грязі. Як активний, розтікаються на 20 метрів. Тоді вулкан відкриває два-три додаткові кратери. У спокійному стані грязі витікають на 5 метрів з одного кратера, а вулкан заростає травою», — розповідає Gazeta.ua 59-річний Олександр Бойко, вчитель географії колінківської школи.

Чоловік вивчає місцевий вулкан вже багато років. Вулкан утворився на тектонічному розломі 300 років тому. Науковці припускають, що його глибина — 12 км, розповідає біолог.

«Грязьовий вулкан — це пагорб із кратером або дірка на поверхні землі. З нього вивергаються також і гази, інколи вода та нафта. Найбільші вулкани досягають діаметра 10 кілометрів і висоти 700 метрів. Грязьові вважають псевдовулканами, бо малі за розмірами і не вивергають розпеченої лави.»

Грязі із вулкана містять багато мінералів, тому місцеві ними лікують шкіру. 200 років тому вулкан у Колінківцях був півметра у діаметрі. Згодом розрісся, навколо утворилося сіре болото. Навіть у сильні морози глина тепла.

«2009 року вдарили 20-градусні морози. Тоді температура у болоті була плюс 4», — говорить Олександр Бойко.

Усі українські вулкани — грязьові. Півсотні є у Криму. Найбільший Джау-Тепе — за 8 кілометрів від Керчі. Виник через запаси нафти. Її гази пробили отвори у пагорбах.

Татари називали цей вулкан «текуча вершина». Висота його сопки — 116 метрів над рівнем моря, її добре видно здалеку. Вивергається раз на 100 років, останній раз потужно викидав грязі у 1909 році. Тоді знищив ціле село, яке стояло поряд. Можливо, скоро прокинеться знову. Грязьовий потік досягав 330 метрів в довжину і 30 метрів у ширину.

Найбільше грязьових вулканів у Азербайджані. З 800 відомих вулканів світу в цій країні їх 350. Найбільш відомі світові вулкани з грязі у Новій Зеландії та в американському парку Єлоустоун — небезпечні. На них дозволяють дивитися лише здалеку.

Розділи: Довкілля

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути