chrome firefox opera safari iexplorer

Який він — єдиний діючий вулкан в Україні?

26 березня 2018 о 13:00
youtube.com

У СВІТІ є чимало країн, де діючий вулкан не дивина. Узяти хоча б Ісландію — острівну країну на Полярному колі в Атлантичному океані, часто оповиту димом, що куріє від численних вулканів. Проте для нашої країни це все ж дивина. Бо маємо такий усього один…

Це вулкан Старуня, розташований у зовнішній смузі Українських Карпат — у передгір’ї Ґорґанів поблизу села Старуня Богородчанського району Івано-Франківської області. Ще понад століття тому у цих краях почали розробляти родовище озокериту — схожого на бджолиний віск мінералу групи нафтових бітумів білого, жовтого, бурого або зеленуватого кольору, який використовується в парфумерії, фармацевтичній промисловості, а також для виготовлення мастил. Нині ж ґрунтові води, насичені киснем, проникають глибоко в землю, там окисляються і викликають приплив енергії, який активізує вулкан Старуня.

Справді, у цих краях, як кажуть тутешні мешканці, земля ходором ходить! Сьогодні вулкан нагадує велетенську грязєву пляму, що має до 10 кратерів. І це геологічне утворення постійно «дихає». Під ним, десь глибоко в магматичних надрах, тривають певні фізичні процеси, внаслідок яких на поверхню землі починають вихлюпуватися грязі з камінням та диміти клуби газу. Причому давно підмічено: ці викиди значно посилюються напередодні землетрусу, який іще тільки має десь статись у радіусі 3-6 тисяч кілометрів. Ось чому цей куточок України вчені називають унікальним для прогнозування землетрусів, а сам вулкан — постійно діючим підземним «барометром». Зокрема, Старуня вже не раз передбачала землетруси в Румунії, Італії, Німеччині, Іраку, на Кавказі і навіть у Середній Азії. До речі, на території Старунського вулкана й досі добувають озокеритові поклади, а його гарячі грязі і води високої мінералізації мають лікувальні властивості.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути