chrome firefox opera safari iexplorer

На кінофестивалі в Естонії перемогла українська стрічка

28 листопада 2012 о 11:32

На 16-му кінофестивалі «Темні ночі», що завершився 27 листопада у Талліні, гран-прі програми «ЄврАзія» отримав фільм уродженки Одеси, що живе в Німеччині, Єви Найман «Будинок з башточкою».

На фестивалях картина представляє Україну і є другою роботою 37-річного режисера. Фільм знятий у чорно-білій гамі.

Приз за кращу операторську роботу конкурсу дістався Рімідасу Лейпусу. Таким чином, «Будинок з башточкою» став єдиною стрічкою, що отримала дві нагороди.

Рішення журі «ЄврАзія» оголосив кінооператор Алар Ківіло, естонець, який зараз працює в Голлівуді.

«Мені важко коментувати. Якщо судити про рівень фестивалю з переможця, „Будинок з башточкою“ — це блискучий світовий рівень! Якщо ж брати конкурсні картини в цілому, то були й талановиті роботи, і слабкі, які мені взагалі не подобалися, але ж без подібного не обходиться жоден фестиваль», — сказав він.

В основі картини «Будинок з башточкою» — роман Фрідріха Горенштейна. 8-річний хлопчик, якого грає Діма Корецький, з мамою повертаються в 1944 році з евакуації. Мама захворює на тиф, їх знімають з потяга, у лікарні мама помирає. Дитина залишається один на один зі своїм горем, серед чужих людей. За один день йому доводиться подорослішати.

Довірившись незнайомцям, він продовжує свій шлях додому до дідуся. З вікна поїзда хлопчик в останній раз бачить станцію, назви якої ніколи так і не дізнається. Все, що він запам'ятав про місце, де назавжди залишилася його мама, — це те, що на привокзальній площі стоїть напівзруйнований будинок з башточкою.

Нагадаємо, український фільм «Будинок з башточкою» режисера Єви Найман був відібраний на 56 Лондонський кінофестиваль.

Як відомо, цей фільм у липні переміг на Міжнародному кінофестивалі в Карлових Варах у конкурсній програмі «Від Сходу до Заходу».

Також фільм Єви Найман був одним з двох претендентів від України для висунення до участі в конкурсі «Найкращий іноземний фільм» кінопремії «Оскар».

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Новини культури

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути