chrome firefox opera safari iexplorer

Розпочався сезон фейхоа, який триватиме до середини грудня

06 листопада 2012 о 14:46

Гранати, хурму та мандарини ми купуємо і не задумуємося, що це і як його їсти. А от на фейхоа мало хто звертає увагу, побачивши на ринку. Хоча саме зараз плоди фейхоа мають зайняти своє місце в нашому раціоні. Адже таку вітамінну ягоду купити можна на початку листопада і лише до середини грудня, пише Високий замок.

За своїм виглядом фейхоа схожа на великий аґрус, її темно-зелена шкірка трохи гірка. Продавці радять не зрізати її, бо саме в ній багато йоду. Ніжна желеподібна серединка плоду за смаком нагадує недостиглу суницю.

Коли ви купили фейхоа і вона дуже тверда, залиште в теплі на кілька днів, щоб достигла. Зрілі плоди м’які на дотик, а серединка фрукта має бути прозорою. Якщо вона коричнева, це означає, що плід зіпсований, перестиглий.

Одна ягода фейхоа містить:

  • Калорій 14
  • Жирів 0,2 г
  • Насичених жирів 0 г
  • Холестерину 0 мг
  • Вуглеводів 3 г
  • Клітковини 0,6 г
  • Цукру 2,7 г
  • Протеїну 0,3 г
  • Кальцію 4,8 г
  • Калію 44 мг

Довідка 

Фейхоа (Feijoa) прийшла до нас з Південної Америки. У дикому вигляді росте в Парагваї, Уругваї та гірських районах Бразилії. Але сьогодні фейхоа вирощують і в інших регіонах — зокрема, на Кавказі, в Криму, Краснодарському краї та у деяких країнах Європи.

У плодах цієї рослини міститься величезна кількість сполук йоду, сахароза, вітамін С, яблучна кислота та природні антиоксиданти — лейкоантоціани і катехіни.

Існують різноманітні рецепти страв з цих смачних і корисних ягід. Найпростішими поділилася любителька народної медицини 63-річна львів’янка пані Ніна:

— Фейхоа для мене — незамінний продукт восени. Щоб і взимку насолоджуватися фруктом, можете змолоти його на м’ясорубці, обрізавши лише хвостики, і змішати з медом, у пропорціях 1:1. Потім приймати як ліки по 1 столовій ложці на день. Корисно вранці на голодний шлунок. Варто лише включити фейхоа до свого раціону, і вона допоможе при порушеному обміні речовин, покращить рівень йоду в організмі. Для своєї онучки готую варення. Для цього також перемелюю фрукт, але без шкірки. Додаю трішки води та цукру. Після цього доводжу до кипіння. Інколи просто накриваю капроновою кришкою і ставлю в холодильник. Також фейхоа можна додавати у випічку, морозиво, напої чи фруктові салати.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути