chrome firefox opera safari iexplorer

У храмі на Львівщині знайшли унікальну грамоту 1863 року

28 листопада 2012 о 16:55

Грамоту, датовану 1863 роком, виявили під час реставраційних робіт у храмі Праведного Лазаря УАПЦ у Жовкві, що на Львівщині. Її знайшли у пляшці, захованій під хрестом, пише РІСУ.

«На куполі храму похилився хрест. Коли робітники піднялися наверх, щоби його укріпити, під ніжкою на куполі знайшли пляшку, а в ній – послання для нащадків на пергаментному папері польською мовою», — розповіла Галина Фесюк, головний спеціаліст відділу культури та туризму Жовківської РДА.

«У грамоті йдеться про те, хто і навіщо доклався до того, аби у Жовкві був заклад для бідних, зокрема там написано: «Через різні біди, які мали місце у минулому столітті, цей заклад перебував у занепаді, фінансувався лише з адміністративного міського уряду та з дотацій, призначених королевичем Якобом, перебував на іпотеці дібр в первинній сумі 14,5 польських злотих, зараз збільшено суму до 145 австрійських гульденів для забезпечення потреб цього закладу.” Крім того, у документі висловлено побажання, аби й нащадки підтримували цей заклад у належному стані», — розповідає пані Галина.

Священик церкви Святого Лазаря звернувся, щоби пергамент переклали, а також замовив спеціальну таблицю для грамоти, яку розмістять у храмі. Настоятель сподівається, що люди долучаться до доброї справи і пожертвують гроші на церкву, яка нині конче потребує реставрації.

Нині оригінал послання знаходиться у Жовківському державному історико-архітектурному заповіднику, — повідомив Михайло Кубай, заступник директора заповідника.

Нагадаємо, Костел Святого Лазаря був зведений 1624 року, а 1627 дочка Станіслава Жолкевського Софія заснувала при ньому шпиталь для убогих. Натомість 1731 року тут відкрили школу, в якій навчалися діти з передмістя.

1861 року храм відбудували і при ньому відкрився монастир філіціанок, які утримували школу для дівчат. Монастир проіснував до 1939 року. А після Другої світової війни у різний час тут розміщувався районний архів, виробниче управління сільського господарства, автошкола. Нині храм діючий і належить громаді УАПЦ. Власне завдяки священику, який вирішив відремонтувати перекриття, й вдалося віднайти унікальне послання до нащадків.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути