chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні знайшли ще один древній монастир

26 жовтня 2011 о 09:50

В селі Преображенське Сватівського району храм знайшов художник Дмитро Сергієнко з товаришем. Каже, вивчив деякі документи і вирішив дослідити підземелля.

Коли ж знайшов лаз і заліз всередину, був просто спантеличений побаченим.

“Сам храм схожий на такі ж монастирі, як Києво-Печерська і Святогірська лавра, неподалік є Станиця Микулинський. Характер побудови — він замкнутий у коло. Є келії. Тут ми стоїмо — це трапезна. 230 метрів ходів”, — розповідає художник Дмитро Сергієнко.

Преображенський печерний монастир монахи збудували в крейдяній горі орієнтовно в кінці VIII-початку IXстоліття. Це був час гоніння на вірян, які поклонялись іконам. Тож вони втікали від переслідувань і оселялись на вільних землях.

Археологи кажуть, що у монастирі могли одночасно жити та молитися близько 30 відлюдників. Чудодійну силу храму вже на собі відчули перші паломники. Кількагодинне перебування в келіях лікує нежиті та алергії. Священики кажуть, знахідка — справжнє диво. І вони готові проводити служби у храмі.

“Ми збираємося відновити те, що було втрачено. Але знову-таки, відновити, виходячи з своїх міркувань — з церковних. Оскільки це був монастир. Але наука повинна внести свою ясність. І наука її визнає”, — каже священик  Ігор.

Світські чиновники ще самі не визначилися — що робити зі знахідкою. Кажуть, вона може посісти своє місце поряд з Києво-Печерською та Святогорською лаврами. Але своє слово мають сказати вчені. Сюди вже запросили спеціалістів Академії наук України.

“Хотілося б на базі цих Преображенських печер — цього найдавнішого монастиря - створити чоловічий монастир. Зробити там нормальні рекреаційні зони, електроенергію, дороги зробити. Це потрібно робити. Немає жодних сумнівів”, — сказав голова Сватівської РДА Володимир Мормуль.

Археологи припускають, що тут може бути ще один печерний монастир — жіночий — і більш масштабний. Втім, ці припущення ще мають підтвердити науковці найближчим часом. Тож Луганщина може стати місцем масового паломництва вірян та туристів.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути