chrome firefox opera safari iexplorer

Україна посіла аж 78 місце у рейтингу країн, у яких найкраще народитися

23 листопада 2012 о 11:54

Чверть століття тому, коли The Economist Intelligence Unit вперше склав рейтинг країн, що володіють найбільшим потенціалом ву середньостроковій перспективі, США займали почесне перше місце.

Саме у цій країні краще було народитися всім тим, хто з'явився на світ у 1988 році: до досягнення зрілого віку, ну тобто, приблизно в наші дні, у них життя було б найкращим на планеті.

За минулі роки розстановка сил на політекономічній карті світу істотно змінилася, та й учені додали точності своїм прогнозам. Так що жінкам, що збираються у 2013 році стати матерями, варто ознайомитися з новим рейтингом країн, який обіцятиме дитині краще майбутнє.

На першому місці знаходиться хранитель заощаджень навіть складно уявити наскільки значної частини світових багатіїв і оплот європейської стабільності — Швейцарія.

У першій десятці, до речі, європейських держав багато, але лише одна з них входить в зону євро — це Нідерланди, що розташувалися на восьмому місці. Країни ж єврозони, які відчувають істотні економічні проблеми, розташовуються переважно в другій і третій десятці. А ось третє, четверте і п'яте місця займають, відповідно, Норвегія, Швеція і Данія.

Якщо ж у Скандинавії або біля підніжжя швейцарських Альп облаштуватися можливості поки немає, то можна спробувати народити малюка в Австралії — вона на другому місці рейтингу. Шосте і сьоме місця у сусідів — Сінгапуру й Нової Зеландії. На дев'ятому місці розташувалася Канада, а замикає ТОП-10 найбільш сприятливих для народження дитини країн Гонконг.

Дослідники відзначають, що за роки проведення даного дослідження їм вдалося істотно поліпшити методологію. У підсумку зараз при складанні рейтингу одночасно враховується маса показників, як об'єктивних — наприклад, середній рівень доходу, так і суб'єктивних — оцінка самими резидентами ступеня свого задоволення від життя.

Так що гроші — це, дійсно, важлива умова для щастя, прийшли до висновку дослідники, але й інші фактори відіграють важливу роль. Тому колишні лідери США цього разу виявилися лише на 16-му місці, поділивши його з «локомотивом ЄС» Німеччиною і пропустивши вперед Тайвань (14) і Бельгію (15). Також у другій десятці — Фінляндія (11), Ірландія (12), Австрія (13), ОАЕ (18), Південна Корея (19) та Ізраїль (20).

З колишніх країн соцблоку найбільш радісні перспективи, якщо вірити дослідникам The Economist, у Чехії (28, ділить місце з Іспанією), Словенії (32) і Польщі (33). З колись добрих сусідів з СРСР найкращі умови для майбутніх поколінь створили Естонія (44, на тому ж місці Венесуела), Латвія (48), Литва (57).

А ось в Україні The Economist дітей народжувати не радить — у неї тільки 78 місце, а решта колишніх держави РСР у рейтинг і зовсім не увійшли. Як не потрапила сюди і половина країн «арабської весни»: Туніс і Єгипет розташувалися на 59 і 60 місцях відповідно, а от Лівія та Ємен в рейтинг не потрапили. Причина проста: The Economist вважає, що «арабське літо» в цих країнах настане не скоро.

Де варто з'явитися на світ у 2013 році:

1. Швейцарія

2. Австралія

3. Норвегія

4. Швеція

5. Данія

6. Сінгапур

7. Нова Зеландія

8. Нідерланди

9. Канада

10. Гонконг

...

78. Україна

79. Кенія

80. Нігерія.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути