chrome firefox opera safari iexplorer

В Національному музеї Львова знищили скульптуру Збручанського ідола

09 листопада 2012 о 14:04

Скульптуру язичницького божка Збручанського ідола Світовида (який дивиться на чотири сторони світу) знищили у Національному музеї у Львові – порізали на три шматки, щоб перенести і звільнити місце для іншої скульптури.

Про це сьогодні, 9 листопада, ІА ZIK повідомили працівники музею.

Ідол знищили у філії Національного музею у Львові на вул. Драгоманова, 42.

На подвір’ї музею, окрім Збручанського ідола, також стоїть пам’ятник митрополиту Шептицькому роботи скульптора Литвиненка.

За припущенням музейників, на місце де був Збручанський ідол планується поставити голову митрополита Шептицького роботи скульптора Василя Ярича.

Довідка

Збруцький кумир, ідол (бл. IX століття) – слов’янський кам’яний стовп (ідол, скульптура), знайдений біля села Личківці коло Гусятина в річці Збруч (притока Дністра) в 1848 році.

За теоріями дослідників, в центрі капища на горі Богит стояв стовп Світовида до того, як потрапив на дно Збруча. Капище розташовувалося на висоті 417 м над рівнем моря й мало форму кола діаметром майже 17 м. Навколо нього виявили вісім жертовних ям.

Згідно з дослідженнями, стовп у вигляді статуї Святовита не було скинуто в Збруч войовничими християнами. Добрий стан пам’ятки свідчить про те, що її сховали для збереження у водах ріки самі віруючі, адже на скульптурі нема ніяких слідів пошкодження чи наруги, як це було з багатьма іншими язичницькими зображеннями богів.

Стовп був ознакою приналежності до великої сім’ї. Стовпові дороги між такими хороминами з стовпом Роду(храмовими комплексами) були головними для спілкування між племенами. Родовитість знаті визначала тривалий час приналежність до панівних племен. Стовпові бояри пізніше, коли за вислугу володар дарував дворянство, то «новодел» та виморочене чи куплене дворянство прозивали «стовбовими», по первинному накопиченню капіталів розбоєм на стовбових дорогах з верстовими стовбами (від стовбур).

Хронологічна дата створення стовпа (ідола) збігається з періодом існування язичницького Збручанського культового центру.

Збручанський ідол зберігається в Краківському археологічному музеї. В Москві, Києві, Кракові та Гусятині є копії ідола натуральної величини.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути