chrome firefox opera safari iexplorer

В новій редакції закону «Про освіту» більше не буде пункту, що вимагає поваги до жінки

08 листопада 2012 о 10:01

Як пише «Комсомольська правда» в Україні", експерти з Міністерства юстиції, проводячи гендерну експертизу законів, знайшла пункт, який не відповідає політиці зближення нашої країни з Європою.

А саме — дискримінація чоловіків. Зокрема, в законі про освіту педагогічні працівники повинні виховувати у дітей та молоді «повагу до батьків, жінки, старших за віком, народних традицій і звичаїв, національних, історичних, культурних цінностей України, її державного і соціального ладу, дбайливого ставлення до історико-культурного та природного середовища країни».

Як зазначає видання, то можна зробити висновок, що виховувати повагу до чоловіка не потрібно: «Поважати людину тільки за статевою ознакою? Та й у тому, що ця повага перерахована через кому з „соціальним ладом“ і „природним середовищем“, теж замало логіки».

У Мін'юсті вважають, що статтю потрібно переписати і забрати слово «жінка». Висновок відомства відправлять у Верховну Раду, яка приймала закон. Зараз у Кабміні лежить новий закон про вищу освіту, де більше немає згадки про жінок.

У статті 59, де тепер записано про обов'язки наукових і педагогічних працівників, сказано лише, що вони повинні прищеплювати учням любов до країні, «виховувати їх у дусі українського патріотизму і поваги до Конституції України та державних символів України».

Зазначимо, що гендерну експертизу Мін'юст робить для наближення українських законів до міжнародних стандартів. Нагадаємо, що 24 жовтня на сайті Світового економічного форуму з'явилися дані дослідження The Global Gender Gap Report, згідно з яким в рейтингу рівноправності статей Україна зайняла 64 місце з 135.

Джерело: ТСН
Розділи: Новини освіти

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути