chrome firefox opera safari iexplorer

Знайдено найстаріше доісторичне городище нашого континенту

02 листопада 2012 о 10:10

У Болгарії розкопано найстаріше городище Європи, повідомляє Бі–Бі–Сі. Археологи вважають, що воно існувало у 4700—4200 роках до нашої ери і нараховувало приблизно 350 мешканців. За оцінками вчених, поселення виникло приблизно за 15 століть до зародження давньогрецької цивілізації.

Є припущення, що огороджене стіною поселення з двоповерховими будинками, виявлене поблизу сучасного міста Провадмя, було в давнину важливим центром iз видобутку солі. Ймовірно, мешканці містечка кип’ятили воду з місцевого джерела та застосовували отриманий продукт для виготовлення соляних цеглин, які потім викори­стовували у торгівлі. Сіль була необхідна для зберігання м’яса, і в доісторичні часи її вважали надзвичайно цінним товаром, що, на думку експертів, і пояснює наявність високих захисних стін навколо городища.

Це нове археологічне відкриття може пояснити походження велетенського скарбу з золотом, знайденого 40 років тому приблизно в ­цьому регiонi, неподалік теперішньої­ знахідки і поблизу сучасного міста Варна. Цей золотий скарб є най­старішим з усіх будь–коли знайдених у світі.

Під час розкопок, якi розпочалися ще 2005 року, також було знайдено залишки двоповерхових будинків, кілька ритуальних ям, а також частину міських воріт та укріплень. А нещодавно археологи виявили невеликий могильник, який тепер вивчають. «Це місто не схоже на грецькі міста–держави, стародавнiй Рим чи середньовічні поселення, — заявив агенції «Франс пресс» науковий співробітник Болгарського національного інституту археології Васіл Ніконов. — Велетенські стіни навколо поселення, які були дуже високими і будувалися з кам’яних брил, також надзвичайно цікаві. На розкопках об’єктів у Південно–Східній Європі нічого подібного не траплялося». Археологічні соляні рудники, раніше виявлені поблизу міст Тузла у Боснії та Турда у Румунії, допомагають підтвердити існування низки цивілізацій, які приблизно у ті ж часи промишляли видобутком міді та золота на територіях Карпат i Балкан.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути