chrome firefox opera safari iexplorer

Завтра виселять найстаріше видавництво України?

18 квітня 2011 о 14:52

19 квітня о 10.00 Державне спеціалізоване видавництво художньої літератури «Дніпро» виженуть із займаного ним протягом 65 років приміщення на вул. Володимирській, 42.

Про це заявив голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець, повідомляє прес-служба депутата.

За його словами, виселення відбудеться в примусовому порядку згідно постанови Господарського суду Києва, який повертає це приміщення одному із муніципальних підприємств.

«Незалежно від того, хто керує містом, останніми роками в Києві не припиняється практика виселення закладів культури. Бізнес-інтереси виявляються сильнішими за чиновників і політиків. Тому відбуваються такі дивні речі, коли видавництва нібито захищенні законодавством від виселень, а їх все одно виселяють, якщо не рішенням Київради або розпорядженням КМДА, то рішенням суду», — констатує Бригинець.

Він додав, що якщо така практика не буде припинена, то місто залишиться без закладів культури.

Як відомо, приміщення на вул. Володимирська, 42 видавництво «Дніпро» займає із 1946 року.

У 2000 році у видавництва відібрали дві третини приміщення. На сьогодні займана «Дніпром» площа сягає 587,37 кв. м.

Довідка

Видавництво «Дніпро» бере початок від «Всеукрвидаву», заснованого 1919 року. 1922 року перетворено на Державне видавництво України (ДВУ). Становленню видавництва сприяли, серед інших, Павло Тичина, Василь Еллан-Блакитний і Георгій Нарбут.

Після реорганізації 1930 року увійшло під назвою «Література і мистецтво» («ЛіМ») до складу Державного видавничого об'єднання України (ДВОУ). Від 1934 року мало назву «Художня література», від 1935 року — Держлітвидав України.

До 1940 року було підпорядковане Наркомосу УРСР, потім Раднаркому УРСР. У роки війни входило до складу Укрдержвидаву. Від 1946 року — знову окреме видавництво під назвою Держлітвидав України.

Сучасна назва — з 1964 року.

Свого часу «Дніпро» входило до п'ятірки найбільших видавництв світу і експортувало книги до 110 зарубіжних країн. Щороку у видавництві випускалося 250—255 назв книг загальним накладом близько 14 млн примірників. Протягом 2-ї половини 20 століття видавництво випустило понад 10 тис. назв книжок загальним накладом близько 600 млн примірників.

У «Дніпрі» уперше були випущені романи «Собор» Олеся Гончара та «Мальви» Романа Іваничука, збірки Василя Симоненка та Івана Драча. Також видавництво «Дніпро» сприяло становленню української школи художнього перекладу. Загалом були перекладені книги з понад 100 іноземних мов.

У видавництві свого часу виходили серії «Вершини світового письменства», «Зарубіжна сатира і гумор», «Зарубіжна проза XX століття», «Зарубіжна новела», «Мудрість народна», «Бібліотека світової класики», «Перлини світової лірики», «Бібліотека української класики».

 

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути