chrome firefox opera safari iexplorer

Громадські обговорення та зустрічі «Бібліотека – центр громади»

05 грудня 2012 о 13:20

Відповідно до Програми Української бібліотечної асоціації з адвокації «Через бібліотеки – до знань!» Українська бібліотечна асоціація протягом 2011—2012 рр. проводила громадські обговорення та зустрічі в різних регіонах України під загальною назвою «Бібліотека – центр громади».

Основні завдання, які ставлять перед собою організатори громадських обговорень, це привернути увагу суспільства і влади до бібліотек, організувати конструктивний діалог між місцевими громадами і бібліотеками, активізувати взаємодію бібліотек з різними групами населення, виявити очікування громади та можливості її впливу на вирішення актуальних бібліотечних питань, сформувати сталі партнерства, ініціювати розробку і прийняття відповідних документів та вирішити конкретні проблеми у діяльності бібліотек в регіонах.

Наразі такі зустрічі відбулись в Миколаївській, Луганській, Львівській, Рівненській, Хмельницькій, Донецькій та Дніпропетровській областях. Приємно, що до ініціативи УБА приєдналися і бібліотеки м. Києва, а саме — ЦБС Деснянського району. В результаті підведення підсумків при Голові Деснянської РДА було прийнято рішення про пошук шляхів розширення мережі бібліотек району та збільшення їх фінансування.

В Львівській області громадські обговорення набули формату гайд-парку (громадських дебатів) і пройшли під гаслом «Створимо своє майбутнє у бібліотеці». Запальна дискусія на відкритому майданчику ще раз засвідчила, що бібліотека дійсно сприймається громадою як важлива інформаційно-просвітницька та культурна інституція, яка попри різні негативні впливи зовнішнього середовища залишається важливим самобутнім простором освіти та духовного розвитку громадян.

Поки інші відділення і колективні члени УБА готуються до проведення громадських обговорень в своїх регіонах, вже починають надходити відгуки про результати проведених акцій. Так, заступник голови Рівненської обласної ради М. П. Кривко пообіцяв тримати під контролем питання допомоги бібліотекам області та сприяти погодженню програм розвитку обласних бібліотек. В Хмельницькій області після проведених громадських слухань було виділено 90 тисяч на ремонт та опалення Солобковецької сільської бібліотеки, виділено кошти на ремонт читального залу та придбання меблів Кам'янець — Подільської міської ЦБС, а на колегії управління культури, туризму і курортів розглянуто питання щодо розвитку бібліотек області, забезпечення мораторію на закриття бібліотек та впровадження ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд».

Результати громадських зустрічей стали поштовхом для проведення масштабної адвокаційної кампанії на Луганщині «Бібліотека і влада: партнерство для розвитку». Працівники Луганської ОУНБ ім. М.Горького започаткували серію виїзних демонстраційних тренінгів для сільських громад, щоб допомогти бібліотекарям на місцях представити нові сучасні бібліотечні послуги та ті зміни, що відбуваються в бібліотеках України. Наступним кроком була організація серії тренінгів для найближчих партнерів бібліотек – начальників відділів культури і туризму міськвиконкомів та райдержадміністрацій, яких запросили до головної бібліотеки регіону. Таким чином було реалізовано задум наочно продемонструвати — якою є сучасна бібліотека та що вона може запропонувати користувачам, як гармонічно поєднати традиційну книжку та читання з використанням новітніх технологій.

За результатами громадських обговорень на Дніпропетровщині міська бібліотека м. Кривий Ріг отримала нового партнера – мережу книжкових магазинів «Буквіца», 8 бібліотек було внесено в план капітальних ремонтів на 2013 р., почала розроблятися кошторисна документація на створення міської локальної комп’ютерної бібліотечної мережі.

Зібраний фактичний матеріал та документи, прийняті за результатами всіх обговорень, стануть підґрунтям для винесення актуальних питань бібліотечно-інформаційної сфери на Парламентські слухання з питань розвитку бібліотечної справи в Україні у Верховній Раді України, адже як зазначила одна з учасниць громадських обговорень Н.Муха: «Якщо у населеному пункті немає бібліотеки, то там немає життя. Громада повинна підтримати свою книгозбірню та спільно розвиватися».

Прес-служба УБА