chrome firefox opera safari iexplorer

У новому році пройде повноцінний Гоголь–fest 

25 грудня 2012 о 16:22

В останні дні 2012 року засновник театру «Дах» та президент мистецького фестивалю Гоголь–fest Владислав Троїцький не підбиває підсумки, а з головою пірнає у рік наступний. На зустрічі з журналістами режисер розповів, що невизначеності з Гоголь–фестом уже не буде: фестиваль–2013 відбудеться: з 13 по 22 вересня митці, музиканти та театрали зберуться під одним дахом, аби знову «запалити голову Гоголя» та поділитися прекрасним з усіма бажаючими.

Останній Гоголь–fest відбувався у дещо диких умовах закинутої промзони на Видубичах. Дійство зробили фактично за місяць на голому ентузіазмові. Тепер же організатори мають повноцінні дев’ять місяців, аби «виносити» новий фестиваль. Ще одна хороша новина — на Гоголь–fest  повернеться міжнародний театральний майданчик. Після цьогорічного безгрошового Гоголь–fest Владислав Троїцький зізнався, що принцип толоки, коли всі потроху вносять свою частку до створення, переконав його у тому, що можливо все — аби були бажання та енергія. «Я не дуже вірю в нашу державу. Не хочу знову йти просити і принижуватись. Наступного року робимо самі, а ресурси на співпрацю iз зарубіжними гостями знайдемо, це не проблема». Шукати нової прописки «шостому Гоголю» не доведеться: покинутий завод металоконструкцій на Видубичах ідеально підходить.

На квітень 2013 року планується відкриття полідисциплінарного культурно–освітнього центру ArtKlaster. Мета проекту — створення постійного центру для розвитку різних напрямів сучасного мистецтва та підтримки молодих талантів, а також обміну досвідом та налагодження міжнародних контактів. Після першого етапу реконструкції центр працюватиме у тестовому режимі. До вересня відкриють мюзик–хол, спеціалізований кінотеатр, великий зал для виставок та концертів, репетиційний зал, а також універсальний павільйон, де будуть розташовані галереї та майстерні. Вже по завершенні Гоголь–fest завод закриють на повну реконструкцію, а навесні 2014 року територію у 27 тисяч квадратних метрів представлять повністю оновленою. Як запевнили організатори, майбутній ArtKlaster — це театральні та музичні майданчики, де формуватиметься нова музика та режисура, бібліотеки, галереї, кінотеатри, парки та кафе. «За структурою облаштування промзони в більшості країн Європи функціонує понад 10 центрів. На культурній карті Європи є більше 60 таких майданчиків, Україна ж там поки не представлена», — розповів відповідальний за розробку центру Дмитро Ярошенко, актор та сценограф театру «Дах».

А ТИМ ЧАСОМ...

Театр «Дах» повернувся з гастролей у Парижі. Вони закінчились 15 грудня і пройшли більш ніж успішно. У легендарному театрі Де Ля Віль «дахівці» відіграли нову виставу «Вій» п’ять разів, і всі п’ять при повному аншлагові. З 28 по 7 грудня у театрі Silvia–Monfort українці показували «Короля Ліра». Театральний оглядач паризького видання Le Nouvel Observateur у своїй рецензії назвав «Короля Ліра» у виконанні театру Троїцького «фантастичним язичницьким ритуалом». Паризька театральна спільнота пророкує «Дахові» майбутнє «справжнього бренду Східної Європи».

Українського глядача «дахівці» без уваги не залишать. Виставу «Вій», що пройшла з успіхом у Парижі, покажуть у Києві 24 січня на сцені Національного академічного драматичного театру ім. Франка.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути