chrome firefox opera safari iexplorer

У Вашингтоні відзначили День України

03 грудня 2012 о 10:35

1 грудня у Вашингтоні відзначали День України. Цей день є одним із найбільш важливих для української діаспори, адже саме 1 грудня 1991 року українці зробили доленосний вибір, проголосувавши за відновлення незалежності й створення власної держави. Про це УНН повідомили у  прес-службі КМДА.

У грудні 1991 року Сполучені Штати Америки визнали незалежність нашої держави. З цієї нагоди Фундація «Україна-США» у партнерстві з Посольством України в Сполучених Штатах Америки та Американсько-українською діловою радою другий рік поспіль організовує міжнародну конференцію «Україна у Вашингтоні».

«Наші країни визначили свої стосунки, як стратегічне партнерство, і час довів, що це не лише слова. Американські компанії приносять в Україну не лише ноу-хау, але й сучасні методики ведення бізнесу, інформаційні технології та свій досвід», ¬– зауважив перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак, який очолював офіційну делегацію Києва у Вашингтоні.

 

Він нагадав, що Сполучені Штати Америки на ділі підтримали Україну, коли надали їй досвід Генералізованої системи преференцій, відмінили поправку Джексона-Вейніка, допомогли нашій країні вступити до СОТ. Тепер, за словами Олександра Мазурчака, настав час переходити до проектів у муніципальній сфері та активізації ділового співробітництва.

З метою наповнення цього співробітництва конкретними проектами цими днями у Вашингтоні перебувала делегація Київської міської державної адміністрації. Окрім участі в конференції, де Київ мав змогу презентувати свої інвестиційні проекти та хід реалізації Стратегії розвитку міста до 2025 року, до програми перебування увійшли зустрічі першого заступника голови КМДА Олександра Мазурчака з керівництвом столиці США та відвідання Об’єднаного центру зв’язку екстрених служб.

Окрема панельна секція конференції «Україна: найкращі можливості для інвестування» була присвячена саме столиці нашої держави. Адже Київ – не просто мегаполіс із 3 мільйонами населення, а й центр політичного, економічного, культурного, соціального розвитку країни. Саме Київ є першим за розміром ринку в Україні, оскільки створює 20% ВВП країни. Цього року місто підтвердило свої лідерські позиції в рейтингу конкурентоспроможності серед регіонів України.

«За рік, який минув із часу офіційного затвердження Стратегії розвитку Києва до 2025 року, у столиці було підготовлено понад 300  інвестиційних проектів. Основні проекти презентовані під час конференції „Україна у Вашингтоні“. Мова йде про проекти створення інноваційного парку Bionic Hill, будівництва четвертої лінії метрополітену, будівництва міжнародного ділового району Київ-Сіті, модернізацію систем водопостачання. Київ шукає альтернативні джерела фінансування, розглядаючи США як країну, яка може поділитися не лише капіталом, але й досвідом і технологіями», – сказав Олександр Мазурчак.

Під час перебування у Вашингтоні делегація української столиці працювала над встановленням особистих контактів із представниками міжнародних компаній, штаб-квартири яких розташовані у Вашингтоні, керівництвом урядових агенцій США та впливових неурядових організацій.

Київська делегація вже відбула з Вашингтону до Чикаго, де продовжить програму перебування в США. Головна мета візиту в Чикаго – поновлення започаткованих у 1991 році побратимських відносин між містами Чикаго та Київ і пошук можливостей для інвестування. Дводенний візит київської делегації включатиме зустрічі з представниками ділових та бізнес-кіл, а також громадських організацій. У програмі також – відвідування українсько-американської громади в Чикаго, так зване «Українське село», та участь в урочистій церемонії присвоєння почесної назви одній з вулиць українського району Чикаго – Kyiv-Chicago Sister Cities Way. Заплановане також відвідання Українського музею сучасного мистецтва в Чикаго.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути