chrome firefox opera safari iexplorer

Молитвами й колисковими у Києві відзначили День матері

08 травня 2011 о 18:51

Молитва за матір та землю, колискові, вишиванки, малюнки — все що пов’язане з ненькою — тихе святкування Дня матері влаштували у столиці.

Атена Пашко — почесна голова Союзу українок — була першою, хто заявив про необхідність відновлення цього свята. І хоча у світі день матері відзначають понад 100 років, в Україні його визнали лише 10 років тому. Але й сьогодні це свято не має такої значимості, на яку заслуговує.

“Мало б святкуватись краще, щиріше, сердечніше, не тому, що так треба святкувати, а тому, що це наше, це наша ментальність, це українська ментальність. Скажіть, де є більше пісень про маму, де є більше поезії про матір”, — каже почесна голова Союзу українок Атена Пашко.

“Ми не можемо питатися чому ж день матері не дав фору святу 8 березня, так питання не ставилось. Хай буде і те, і те. Одне для гендеру — для номенклатури, для птички, а інше — для душі, для серця, для людини, для дитини, для матері і для нашого майбутнього”, — каже голова Союзу українок Лілія Григорович.

Вітали зі святом своїх мам діти — малюнками на асфальті та щирими побажаннями.

“Бажаю мамі, щоб вона завжди була здорова, і гарна як зараз, молода, довго жила, і я дуже-дуже хочу собі сестричку”, — каже Ганна.

“Я бажаю мамі щастя, надзвичайного щастя, таке щастя, щоб таке щастя давав їй тільки Бог,і свої сини, всі що виросли”, — каже Тарас.

“Я їй побажала здоров’я, щастя, щоб на роботі все виходило, і її пораніше відпускали з роботи, щоб вона швидше приходила і щоб ми завжди їй допомагали”, — каже Іринка.

На відміну від свята 8 березня, у другу неділю травня вітають матусь та жінок, які чекають на появу дитини.

 

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути