chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві сьогодні відкривають пам'ятник Матері-Вдові

22 червня 2012 о 14:53

У київському парку Перемоги сьогодні відкриють пам’ятник Матері-Вдові. Дата обрана не випадково: рівно 71 рік тому почалася Велика Вітчизняна війна. Її жертвами стали мільйони людей, які поклали свої життя на полях битв та у концтаборах, пише Голос України.

Пишучи про загиблих солдатів, рідко згадують їхніх дружин. Проте подвиг цих жінок не можна недооцінити. Вони залишилися самі з дітьми на руках без жодних засобів для існування на окупованій території. Як урятувати від голоду та холоду дітей і пережити смерть найріднішої людини? Відповісти на це запитання може лише той, хто пройшов крізь це пекло. Водночас, пам’ятників, які б увіковічнили жінок-героїнь, не так багато.

Київський монумент має цікаву історію. Ідея його створення належить не скульптору і не чиновникам, як це буває зазвичай, а мешканці одного із сіл Дніпропетровщини Галині Заболотній.

Надихнувшись «Піснею про матір» Бориса Олійника, вона звернулася до поета через одну з газет із пропозицією встановити такий пам’ятник.

Як розповів нам Борис Ілліч, це відбулося наприкінці 2008 року. Відтоді Український фонд культури, який він очолює, взявся реалізовувати цю ідею.

Кошти на пам’ятник Матері-Вдові надсилали люди з усієї України. Особливо допомогла столична влада. Ще вчора працівники комунального підприємства «Київзеленбуд» працювали біля скульптури, щоб навколо неї з’явилася ще й символічна квіткова композиція — Матір-Вдову «огортатиме» рушник з бегоній та чорнобривців.

Авторами пам’ятника стали двоє молодих талановитих скульпторів, викладачів Художнього інституту Національної академії образотворчого мистецтва Адріан Балог та Костянтин Добрянський.

Керівником творчої групи виступив народний художник України, академік, професор, скульптор Володимир Чепелик.

Фото Голосу України

Вони працювали над тим, щоб усі ті, хто сьогодні гуляє з візочками з малюками у заквітчаному трояндами та петуніями, оздобленому фонтанами парку Перемоги, не забували, яку трагедію не так і давно пережили наші предки.

***

Відкриття пам'ятника заплановане на 15:00 у столичному парку Перемоги.

Розділи: Суспільство

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути