chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві відкриють пам’ятник Матері-Вдові

18 червня 2012 о 11:00

22 червня – у День скорботи та вшанування пам’яті жертв Великої Вітчизняної війни о 15:00 у парку Перемоги відкриють перший в Україні пам’ятник Матері-Вдові. Про це УНН повідомили у прес-службі КМДА.

Як поінформував заступник голови Київської міської державної адміністрації Леонід Новохатько, міська влада підтримала Український фонд культури, який взявся реалізувати громадську ініціативу встановлення такого пам’ятника. На чолі з Борисом Олійником протягом трьох років Фонд збирав кошти для втілення народної ідеї.

«Уся територія від Волги до Берліна всіяна могилами і пам’ятниками воїнам, тобто чоловікам. Однак під час війни величезний тягар несли на своїх тендітних плечах жінки. Ідея полягала в тому, що треба вшанувати ту жінку, передусім матір, яка виростила дітей, залишившись вдовою. Дружину, яка провела на фронт чоловіка, а він не повернувся з війни», – зазначив Леонід Новохатько.

За інформацією Українського фонду культури, ідею встановити пам’ятник подала мешканка Дніпропетровщини Галина Заболотня і першою переказала кошти на виготовлення монументу. Усіх, хто був рушієм громадської ініціативи, організатори запросять на урочисте відкриття аби і кияни, і гості міста, а головне – діти і молодь, побачили людей, які вміють робити добро і підтримувати пам’ять про тих, хто заслуговує на вшанування.

Свій вклад у створення пам’ятника внесли також культурологи та діячі мистецтв столиці. Двоє молодих талановитих скульпторів, викладачів Художнього інституту Національної академії образотворчого мистецтва Адріан Балог та Костянтин Добрянський, долучилися до громадської ініціативи та створили більше ніж 4-метрову скульптуру.