chrome firefox opera safari iexplorer

Українські хірурги вперше замінили клапан на серці без розрізу груднини

08 грудня 2012 о 10:03

В Україні провели першу операцію із заміни серцевого клапана малотравматичним методом — без розрізу груднини.

У світі цю методику застосовують принаймні п'ять років. Українські медики про неї лише мріяли. Тепер мрія здійснилась — в Інституті серцево-судинної хірургії імені Амосова прооперували перших чотирьох пацієнтів, йдеться у сюжеті ТСН.

У реанімації Інституту серцево-судинної хірургії лежить В'ячеслав Осипенко — клапан у серці йому замінили, не розрізаючи грудей. Чоловік у гарному настрої і навіть показує зміни, які сталися з ним після операції.

«Сили ще немає, але вже краще, бо перед операцією я не міг стиснути пальці, а зараз я вже відчуваю, що вже можу», — радіє пацієнт. Власний клапан у серці В'ячеслава Осипенка зносився і не хотів працювати як слід. Від цього кололо в грудях, чоловік задихався і ледве ходив. Клапан потрібно було замінити, але хірурги оперувати не наважувались — боялись ускладнень — пацієнтові 81 рік, а щоб замінити серцевий клапан, грудину потрібно було розрізати. Але на грудях В'ячеслава Осипенка жодного сліду операції немає. Хворий клапан йому замінили через невеликий розріз на стегні. Саме через нього хірурги вводили штучний клапан до серця пацієнта.

Євген Аксьонов, кардіохірург, розповів: «Між руками хірурга і серцем пацієнта — півтора метри, і на цій відстані ми працюємо з допомогою балона. Ми забираємо цей кальцинований клапан і на його місце ставимо біологічний клапан. Він зроблений зі свинячого перекарда. Спеціальна обробка — і він не потребує прийому пожиттєвої медикаментозної терапії, як це вимагається для пацієнтів з механічними клапанами — в цьому теж його велика перевага».

Окрім В'ячеслава Осипенка новим методом прооперували ще трьох чоловіків. Вони також поки що в реанімації. Директор Інституту зізнається — більше таких операцій цього року не виконуватимуть — немає клапанів. Держава закупила лише п'ять. Кожен коштує 400 тисяч гривень.

Заміна серцевого клапана без розрізу груднини розрахована переважно на людей старшого віку, бо зменшує ризик ускладнень. Від них помирає три відсотки прооперованих традиційним методом.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути