chrome firefox opera safari iexplorer

Українці хворі на соціальний мазохізм, — психолог

29 грудня 2012 о 14:57

Демонстративна увага до сумнівних персонажів свідчить про соціальний мазохізм в українському суспільстві. Про це говорить соціальний психолог Олег Покальчук.

«Спроба перевернути вісь добра і зла, розкачати човен, затанцювати у карнавалі, де все поставлено з ніг на голову, — для цього він і карнавал. Зараз маятник віри і цінностей впевнено пішов в інший бік», — розповів він «Дзеркалу тижня», коментуючи увагу, яке було приділено в цьому році ряду жорстоких злочинів (вбивства Оксани Макар, охоронців ТРЦ

«Якщо установка на розумне, добре, вічне і позитивних громадських діячів за останні 20 років не дала нічого, крім досвіду, незатребуваного з причини масової недоумкуватості, то народ почав замислюватися: може, варто поставити свічку в іншому місці? Якщо персонажі з крилами і німбами своєї місії не виконали, то, може, варто вклонятися іншим, пошукати головного лиходія? Але не повного бяку, а трохи романтичного антигероя», — вважає Покальчук.

За його словами, будь-який застій чогось призводить до деформації — або кордонів зовнішньої структури, або ущільнення внутрішнього середовища, змін в морфології.

«Оскільки структура у нас зламатися або луснути не може (товариство не може зрости в силу жорстких рамок, в т.ч. і зовнішніх у вигляді Сходу і Заходу, яких така ситуація влаштовує), то з'являється ущільнення середовища. І як при всякому опорі матеріалу, на певному рівні високого тиску виникають інші молекулярні зв'язки і починаються різні физико-хімічні процеси іншого порядку», — зазначив він.

Пошук антигероя, на думку психолога, явище того ж порядку. «Якщо його дійсно знайдуть природним шляхом, з народного середовища, то всі ми швидко зрозуміємо, у чому початковий зміст слова „радикалізм“. Але такі довго не живуть», — упевнений Покальчук.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути