chrome firefox opera safari iexplorer

Двоє українців наступного року мають шанс полетіти в космос

23 січня 2013 о 10:05

Якщо ви повнолітній і не маєте проб­лем зі здоров’ям, то цілком можете стати одним із тих, кому випаде щасливий квиточок у космос. «Полети чоловіком, повернися героєм!» — уже сьогодні закликає українців оголошений одним із брендів чоловічої косметичної продукції міжнародний конкурс. Змагання між майбутніми космонавтами розпочалося одночасно в 70 країнах світу.

За словами організаторів, узяти участь у конкурсі може кожен чоловік, якому виповнилося 18 років. Особливих вимог, окрім відмінної фізичної підготовки, до кандидатів немає. Зокрема, знання англійської мови не є обов’язковим. Тому навіть пенсіонер, який не скаржиться на здоров’я, може стати майбутнім космонавтом, пише Україна молода.

Кожна країна представить різну кількість претендентів на політ. Наприклад, Казахстан — одного космонавта, а від України їх буде двоє. Та спочатку учасники мають пройти національний відбір.

«Охочі полетіти в космос повинні зареєструватися на міжнародному та локальному сайтах конкурсу. Тут учасники мають збирати голоси від своїх друзів. Вони змагатимуться в рамках своєї країни. З обох сайтів буде відібрано всього 100 осіб. Потім на основі онлайн–тестів та інформації, вказаної учасниками в спеціальних анкетах, виберуть 10 людей, які підходять за всіма характеристиками. У столиці потенційних космонавтів чекатиме так зване «офлайн»–змагання. До кінця березня країна вже знатиме першого переможця», — розповідає бренд–менеджер Вадим Авраменко.

У квітні розпочнеться додаткове змагання, щоб обрати ще одного українського учасника. «На упаковках чоловічої продукції потрібно знайти унікальний код. Із сотні людей, якi його знайдуть, за підсумками анкетування та тестування виберуть десять, а з них — другого переможця», — пояснив пан Авраменко.

Потім сотня учасників із 70 країн вирушить на другий тур змагань у США в Міжнародний космічний центр у місті Орландо у штаті Флорида. У ньому претенденти мають пройти спеціальний курс підготовки до польоту. За словами організаторів, керуватиме навчальною програмою легендарний космонавт Базз Олдрін, який здійснив перший в історії політ на Місяць на кораблі «Аполлон–11». Він також обиратиме найкращих учасників.

Протягом 4–5 тижнів чоловіки тренуватимуться під наглядом спеціалістів. Зокрема, у космічному таборі вони пройдуть випробування: перевантаження в центрифузі, подолання звукового бар’єра на бойовому літаку та польоти в умовах невагомості. Зрештою, 25 найвитриваліших зі ста відвідають тритижневий курс навчання і на годину полетять у космос на кораблі XCOR LYNX.

Організатори запевняють: «Космічний політ є безпечним для чоловіків, оскільки їх професійно готуватимуть до цього найкращі спеціалісти. На відміну від традиційних ракетних комплексів, космічний корабель XCOR LYNX стартує не з пускової установки, а як літак — зі злітної смуги. Завдяки чотирьом двигунам загальною вагою шість тонн він миттєво набирає швидкість та висоту. Уже через 3–4 хвилини після старту корабель буде в космосі. Всього він зробить 25 польотів, оскільки кожен переможець займатиме місце другого пілота. Приблизна вартість одного з таких польотів — майже 100 тисяч доларів».

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути