chrome firefox opera safari iexplorer

Івано-Франківськ хочуть перейменувати

03 січня 2013 о 08:56

На сесії Івано-Франківської обласної ради у депутатському запитікерівника місцевої «Просвіти» Степана Волковецького прозвучала пропозиція з назви обласного центру забрати першу частину – «Івано-».

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Він назвав першу частину назви «абсурдним додатком», «рудиментом радянської епохи».

На думку депутата, у 1962 році при перейменуванні Станіслава на Івано-Франківськ з нагоди 300-річчя міста тодішній режим «намагався відмежуватися від прізвища іспанського диктатора Франко».

Степан Волковецький заявляє, що теперішня назва не відповідає ані нормам української мови, ані традиціям назв міст і області. Як приклад навів Хмельницький. «Його ж не називаємо Богдано-Хмельницьк», – зауважив депутат.

Невдалою назву обласного центру Прикарпаття вважає і депутат обласної ради, письменник, лауреат Шевченківської премії Степан Пушик. Він теж за «Франківськ», але наголошує, що «обов’язково потрібно зберегти ім’я Івана Франка».

Депутати підтримали ці пропозиції. Було зазначено, що йдеться не про перейменування міста, а про внесення змін у назву.

Відповідні рішення повинні спершу ухвалити міська і обласна ради, а потім – Верховна Рада.

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути