chrome firefox opera safari iexplorer

Київ «зачистять» від мобільних вишок?

14 січня 2013 о 10:32

Влада Києва планує перенести базові станції мобільних операторів, оскільки на них все частіше стали скаржитися кияни, у яких «погіршується самопочуття».

У свою чергу оператори мобільного зв’язку запевняють, що випромінювання від вишок – менше від норми і зазначають, що через перенесення зв’язок погіршиться, пише «Сегодня».

Як зазначив начальник головного управління НС Віталій Пшеничний, «надходить дуже багато скарг від киян, тому було вирішено переглянути місця концентрації базових станцій».

«Спільно з СЕС ми розробимо спеціальну програму, після чого вона буде винесена на розгляд Київради», — зазначив чиновник.

Місцеві жителі з ранних районів Києва скаржаться: після встановлення мобільної вишки поряд із будинком «весь будинок став скаржитися на головні болі».

У свою чергу вчені Українського інституту екології людини не заперечують небезпеки випромінювань: «Тривала дія електромагнітного випромінювання негативно впливає на серцево-судинну та сечостатеву системи, сприяє захворюванням нервової системи, погіршує обмін речовин, викликає сонливість і втому, навіть може призвести до раку головного мозку» .

Однак фахівці міської СЕС вважають, що киянам нічого хвилюватися: багато хто скаржиться, але після перевірок виявляється, що перевищення норм немає.

«В Україні й так встановлено більш жорсткі допустимі рівні електромагнітного випромінювання, ніж в Європі, США чи сусідній Росії. Наприклад, у нас максимально допустимий рівень — 2,5 мкВ /кв. см, у Росії та Білорусі — у 4 рази вищий, 10 мкВт/кв. см, а в деяких країнах Скандинавії — 100 мкВт/кв.см», — зазначають в СЕС.

При цьому мобільні оператори запевняють: перш ніж поставити одну базову станцію, їм доводиться отримати масу дозвільних документів, серед яких проект з усіма зонами впливу до останнього сантиметра і санпаспорт.

«У нас більше 350 базових станцій (вартість однієї — $5 тис.) по Києву, і на кожну є папка з документами, — розповідає нам співробітник компанії мобільного зв’язку. — Територія, яку охоплює вишка — 5 км, якщо її перенести, з’явиться зона непокриття, тобто місце, в якому просто не ловитиме зв’язок. Крім того, відомо, що чим далі одна від одної стоять вишки, тим сильніше електромагнітне випромінювання».

Джерело: Коментарі
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути