chrome firefox opera safari iexplorer

У 2012 році в Україні зафіксовано 80 нападів на журналістів

03 січня 2013 о 13:19

У 2012 році в Україні зафіксовано 80 нападів і фактів застосування фізичної сили проти журналістів. Права медійників порушувалися у 2,5 рази частіше, ніж попереднього, 2011 року.

Однак лише п’ять кримінальних справ за статтею 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання професійній діяльності журналістів) було порушено правоохоронними органами, пише «Телекритика».

Ця статистика свідчить про погіршення ситуації із захистом прав журналістів, наголошують опитані виданням медіаексперти. При цьому українське законодавство, що стосується медіа, – одне з найкращих у Європі. Та, на жаль, воно не виконується.

На думку представника «Репортерів без кордонів» в Україні Оксани Романюк, найважливішою залишається проблема безкарності тих, хто порушує права журналістів.

«З огляду на те, що минулого року на журналістів нападали здебільшого представники офіційних структур, чиновники й так далі, то цього року ситуація 50/50: тепер це і бізнесмени, й охоронці – хто завгодно. Це означає: суспільством пішов сигнал, що журналіста можна бити, і бити безкарно. Протягом кількох останніх місяців траплялися випадки, коли журналіста били під час знімання ним ДТП. Тобто людина виходить із авто, бачить журналіста і накидається на нього з кулаками. І зовсім смішний випадок стався в Донецьку 29 січня 2012 року. Тамтешнього нападника оштрафували на... 51 гривню. Тобто реально проблема безкарності лишається. І хотілося б, щоб були якісь конструктивні кроки з боку влади для її вирішення. Можливо, потрібно вносити якісь зміни в законодавство. Ми ж зі свого боку готові надати випадки, готові брати участь у нарадах, круглих столах, готові надавати якісь експертні консультації»,– зазначила вона.

Головним досягненням 2012 року Оксана Романюк назвала скасування закону про наклеп. «Вважаю, досягнення було не лише в тому, що вдалося скасувати цей закон, а ще й у тому, що вдалося об’єднати журналістів практично зі всієї України, з усіх ЗМІ. І це показало: в українській спільноті журналістів є потенціал для того, щоб боротися за свої права, що ми можемо об’єднатися та разом досягнути прогресу. Головне – діяти, а не чекати з моря погоди. Брати відповідальність на себе», – заявила вона.

Розділи: Суспільство