chrome firefox opera safari iexplorer

У 2011 році в Україні зафіксовано 23 випадки побиття і залякування журналістів

03 травня 2012 о 18:11

Інститут масової інформації зафіксував у 2011 році в Україні 23 випадки побиття і залякування журналістів, 37 випадків цензури і перешкоджання виконанню професійних обов’язків, а також 32 випадки непрямого економічного та політичного тиску.

Ці дані експерти оприлюднили до Всесвітнього дня свободи преси, який відзначається сьогодні.

Як зауважила очільниця Інституту Вікторія Сюмар,  2011 не було жодного випадку вбивства журналістів, хоча справа Василя Климентьєва досі не є розслідуваною. Тим не менше, у 2010 році скарг від журналістів було значно більше, додає вона.

«Це не означає покращення ситуації щодо свободи слова, тому що кожен із цих випадків є надзвичайно показовий і журналісти бояться скаржитися на тиск і цензуру. Ті, хто міг скаржитися, за 2010 рік просто втратили роботу», – заявила Вікторія Сюмар.

За словами Діани Дуцик із «Телекритики», їхнє видання зафіксувало появу в українському телепросторі заборонених тем, зокрема, дуже неохоче показують діяльність опозиції поза контекстом судових справ проти її лідерів, а також тенденцію до провокування у політичних ток-шоу емоційного протистояння замість того, щоб вести конструктивний діалог.

Щорічний моніторинг наповнення українських медіа, що його проводить «Телекритика», показав, що останнім часом частіше спостерігається порушення журналістського стандарту балансу думок, повноти інформації та відокремлення фактів від коментарів. Медіаексперти пов’язують це з тиском на редакції з боку власників медіа.

Всесвітній день свободи преси відзначається з 1992 року. Дата 3 травня обрана не випадково. Саме цього дня 1991 року в столиці Намібії представники незалежної преси країн Африки прийняли «Віндхукську декларацію», в якій містився заклик до урядів держав світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер. 1993 року Генеральна Асамблея ООН вирішила проголосити 3 травня Всесвітнім днем преси, передає «Радіо Свобода».

Джерело: ZIK
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути