chrome firefox opera safari iexplorer

Донецьк визнали найнебезпечнішим містом для журналістів

01 липня 2012 о 15:34

В Україні останнім часом різко погіршилась ситуація зі свободою слова, а найнебезпечнішим містом країни для ЗМІ є Донецьк.

Про це заявили у Міжнародній організації «Репортери без кордонів», повідомляє ТСН.

Так, тільки в червні організація зафіксувала 15 випадків обмеження свободи слова в Україні: перешкоджання журналістській діяльності, напади на журналістів, тиск на них. При цьому, за весь 2011 рік таких випадків було зафіксовано 35.

«Тобто, сталось дуже різке погіршення стану свободи слова», — пояснила представник організації Оксана Романюк.

Тривогу «Репортерів без кордонів» викликала інформація про узгодження програми, яку здійснюють на замовлення Першого національного телеканалу, з офіційним позаштатним радником Адміністрації президента, політтехнологом Ігорем Шуваловим.

Організація також стурбована заявою міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка про необхідність урегулювання доступу громадян до інтернету й заявою першого заступника голови Київської міської державної адміністрації Олександра Мазурчака про намір київської влади подавати судові позови за поширення необ'єктивної інформації про чемпіонат Європи з футболу-2012.

За даними «Репортерів без кордонів», у червні двічі було скоєно напади на журналістів із програми «Гроші» телекомпанії "Студія «1+1».

Усього, з початку року, як зазначає Романюк, було побито 8 журналістів, у тому числі в Києві фотографа інтернет-видання tochka.net Віталія Лазебника.

При цьому в рейтингу найбільш небезпечних міст для журналістів, зі слів Романюк, лідирує Донецьк, де в січні 2012 року побили 3 журналістів і блогера-правозахисника під час зйомок прострочених продуктів у супермаркеті «Сокіл» і ще 3 журналістів під час зйомок акції протесту.

Перед виборами Верховної Ради «Репортери без кордонів» очікують збільшення тиску на ЗМІ та зростання цензури.

Як повідомлялось, відповідно до звіту «Репортерів без кордонів», оприлюдненого в січні, Україна піднялася на 15 позицій — з 131 на 116 місце в щорічному рейтингу свободи ЗМІ.

Розділи: Суспільство

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути