chrome firefox opera safari iexplorer

Через скандальне побиття журналістів порушено кримінальну справу

06 лютого 2012 о 11:36

Кримінальну справу порушила Донецька прокуратура за фактом побиття журналістів у місцевому супермаркеті. Про це повідомляє 5 канал.

Охоронцям, які напали на медійників — закидають умисне завдання легких тілесних ушкоджень.

Нагадаємо, конфлікт спалахнув у донецькому універсамі «Сокол», що на Ленінському проспекті біля обласної центральної клінічної лікарні. За словами одного з учасників рейду по супермаркетах, громадського активіста Станіслава Федорчука, група помітила прострочену молочну продукцію, почала знімати її на фото та відео.

Однак, побачивши це, до них підійшов адміністратор та почав вимагати припинити зйомку. Потім він покликав людей, які були схожі на охоронців, але були без форми та бейджів з іменами.

У свою чергу фотокореспондент «Українського тижня» Андрій Ломакін розповідає: «Підійшла людина, сказав, що заборонена фотозйомка, і закони України йому не писані, і почав нас виштовхувати з магазину. Намагалися забрати в мене фотоапаратуру, у хлопців – мобільні телефони. На виході з магазину почали вже бити конкретно. Я отримав удар в голову, втратив свідомість на кілька секунд, а інших на вулиці м’яли там». Журналіст на якийсь час потрапив до лікарні.

«Там була страшна картина»

Павло Колеснік, донецький блогер та журналіст газети «Комсомольська правда», розповів Радіо Свобода про те, що йому зламали ніс, розбили брову та окуляри.

«Все було залито кров’ю, я впав. З нами був громадський діяч Станіслав Федорчук, його повалили на землю й штовхали ногами вже кілька людей. Там була страшна картина. Били лише тих, у кого були фотоапарати, мобільні телефони, на які робили зйомку. Їх було людей десять, дві-три людини слов’янської зовнішності, інші, говорячи грубо, – «кавказької», вони навіть російською погано розмовляють», – заявив Павло Колеснік, якому теж довелось побувати у лікарні.

У самому універсамі «Сокол» відразу все заперечували, але потім представник охорони, який відмовився назватися, заявив: «Не побили, їх вивели з магазину, бо у нас заборонено зйомки. Не дали ані документів, не подали, хто, що. А дозволено озвучувати, що «ми сюди скінхедів приведемо», й погрожувати, національна ворожнеча, виходить? Їх просто вивели з магазину як порушників порядку».

Активісти, яких було всього п’ятеро, запевняють, що показали документи та повідомили адміністрацію супермаркету про те, що кілька з них – журналісти та виконують редакційне завдання.

Наразі міліція проводить перевірку інциденту. Як заявила прес-служба донецького міського управління міліції, потерпіли троє журналістів, яким викликали швидку медичну допомогу. Співробітники Ленінського райвідділу міліції прийняли заяви від побитих, також їх направили на судово-медичну експертизу.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути