chrome firefox opera safari iexplorer

Велика українська енциклопедія до 2020 року: чи не запізно?

09 січня 2013 о 11:05

Велика українська енциклопедія буде виходити в світ з 2013-го до 2020-го року. Про це йдеться в Указі Президента України від 2 січня 2013 року, пише ЛітАкцент з посиланням на ІА «Наголос».

«1. Підтримати пропозицію Національної академії наук України щодо підготовки та видання впродовж 2013 – 2020 років Великої української енциклопедії.

2. Запропонувати Національній академії наук України утворити головну редакційну колегію Великої української енциклопедії для здійснення наукового і методичного керівництва процесом підготовки та видання Великої української енциклопедії», – йдеться в Указі.

Окрім цього, Президент доручив Кабінетові Міністрів України:

— розробити за участю Національної академії наук України і затвердити у двомісячний строк план заходів із підготовки та видання впродовж 2013 – 2020-го років Великої української енциклопедії;

— опрацювати в установленому порядку питання щодо розміщення державного підприємства «Всеукраїнське державне спеціалізоване видавництво «Українська енциклопедія» імені М. П. Бажана» в будинку по вул. Б. Хмельницького, 51а у м. Києві;

— опрацювати в установленому порядку питання щодо створення державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво імені М. П. Бажана» шляхом реорганізації державного підприємства «Всеукраїнське державне спеціалізоване видавництво «Українська енциклопедія» імені М. П. Бажана» та Головної редакції Зводу пам’яток історії та культури України при видавництві «Українська енциклопедія» імені М. П. Бажана;

— вирішити в установленому порядку питання фінансового і матеріально-технічного забезпечення заходів із підготовки та видання впродовж 2013—2020-го років Великої української енциклопедії;

— подати пропозиції щодо внесення до актів Президента України змін, що випливають із цього Указу.

Експерти висловили суперечливі думки з цього приводу.

«На перший погляд, ніби й непогана ідея. Але кому вона треба, ця енциклопедія? Така собі примітивна гігантоманія – хочуть охопити все, але все одно всього не охопиш. Окрім того, в указі йдеться про видання цієї енциклопедії. А це взагалі не потрібно, бо в 2020-му році паперову книжку ще, може, й читатимуть, але це буде художня література. Навряд чи хтось завдаватиме собі клопоту йти до бібліотеки чи купляти цю енну кількість томів, якщо можна знайти потрібну інформацію в Інтернеті. Бо якщо енциклопедія не буде доступна в мережі, то її взагалі нема сенсу створювати, адже нею скористається небагато людей», – зауважив письменник та журналіст Василь Карп’юк.

На його думку, безсумнівно, в енциклопедії буде море історичних перекручень і спотворень, приємних для теперішньої влади.

«За ці кошти можна було б реалізувати велику кількість менших проектів, які вкупі мали б суттєво більший і позитивніший резонанс», – додав В. Карп’юк.

У науковців також виникли питання щодо доцільності проекту.

«Загалом ідея непогана, адже не всі мають доступ до Інтернету. Інше питання – скільки на це буде витрачено коштів, і чи не буде возвеличуватися сучасна влада, як у комуністичні часи? В кожній сільській бібліотеці могла би бути така енциклопедія – це дало б людям можливість підвищувати ерудованість навіть у найвіддаленіших куточках України. Але моя пропозиція – зменшити собівартість видання й об’єктивно писати про новітніх лідерів сучасної епохи», – зазначив кандидат психологічних наук, доцент Віктор Пілецький.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути