chrome firefox opera safari iexplorer

Черкаська влада планує закрити дитячі садки влітку

22 лютого 2013 о 10:35

Влітку черкаська влада планує почергово закривати на місяць дитячі садки влітку. Причина – дефіцит фінансування дошкільних закладів сягнув майже 20 мільйонів гривень. Через це у профільному міському департаменті вирішили вдатися до «оптимізації та економії».  І один із таких кроків – періодичні закриття дошкільних закладів. За підрахунками чиновників, це дозволить заощадити близько 3,5 мільйона гривень.

На початку року недофінансування місцевих дошкільних навчальних закладів сягало більше 30 мільйонів гривень. І хоч черкаські депутати із міської скарбниці додатково виділили 11 мільйонів (і тепер дефіцит скоротився до менш, ніж 20-ти), однак проблему це суттєво не вирішило. Як варіант, запропонували влітку на один місяць закривати дитячі садочки. За статистикою, у літні місяці батьки приводять у дошкільні заклади половину від загальної кількості малюків.
Утім, щоб не здіймати зайвого галасу, заздалегідь – ще у лютому – у департаменті намагалися з’ясувати думку батьків. Але зрештою в деяких садочках батьків просто ставили перед фактом. Розповідає черкащанка, мама двох дошкільнят Надія Кондратьєва.

«Дали бланк, де в одному рядку треба було поставити підпис, що ми знаємо про закриття, а в іншому, що згодні. Усі, звісно, ставили підпис, а деякі навіть не читали, що підписували. Вибору не давали. Сказали: «Як хочете, а садочок все одно закриють. Це стосується усього міста, усіх садочків. Усі батьки підписують, і ви підписуйте». Щоправда вихователі не наполягали на тому, щоб ми підписували. Але казали, що ми таким чином ситуацію не змінимо», – каже жінка.

В іншому дошкільному закладі черкащанці Вікторії Черкасовійвихователі «рекомендували» враховувати думку більшості батьків з групи та обирати саме липень для оздоровлення своєї доньки.
«Я не виключаю, що не всім це зручно і мене теж зачепила трохи ультимативна форма, що «от липень, значить липень». Хтось із батьків казав, що їм у липні не зручно, що вони запланували на серпень якусь відпустку, але вихователі наполегливо радили все ж таки подумати, бо більшість вибрала липень, і в саме цьому місяці садочок не працюватиме», – каже вона.

Завідувачі не змогли донести думку до департаменту? 

Директор департаменту освіти та гуманітарної політики Ірина Топчійпояснила Радіо Свобода, що дослідження думки батьків департамент поклав на завідувачів дошкільних закладів. Тому всі методи моніторингу вони розробляли самостійно. Втім, після нарікань батьків та розголосу у ЗМІ, у департаменті вирішили переглянути форму проведення такого опитування.

«Завідувачі не змогли донести думку департаменту в тій формі, в тому вигляді, який потрібен, щоб дізнатися думку батьків і щоб це питання вирішити, враховуючи суспільну потребу. Ми проаналізуємо форми опитування з різних садочків і допоможемо тим, хто помилився, порекомендуємо, як зробити, щоб були враховані і думки тих батьків, хто проти. Важливо, щоб це справді була думка батьків», – переконує Ірина Топчій.

У профільному департаменті пояснюють: у Черкасах щоліта і так відбувається своєрідна оптимізація садочків. Минулими роками через невелику відвідуваність у кожному дошкільному закладі зводили по кілька груп. Цього ж літа планують зводити кілька садочків одного мікрорайону. Вихователів та їхніх помічників у цей час відправлять у чергову відпустку, а в закритих садочках проведуть ремонти.

Усі садочки одразу не закриватимуть

Щоб пом’якшити ситуацію, навіть обіцяють запровадити «плаваючий графік» роботи садків.
«Бажання таке, щоб усі садки один місяць не працювали, але щоб цей один місяць був не одночасним, а таким «плаваючим» по трьох місяцях. Скажімо,один садочок в липні закривається, діти, які туди ходять, цей місяць відвідують сусідній садок, який поруч розташований. А наступний місяць – навпаки. Тобто, такого, що дітей немає куди діти, – не буде», – запевняє міський голова Черкас Сергій Одарич.

Нині мережа черкаських дошкільних закладів налічує 53 дитячих садочки. У містах, які мають приблизно таке ж населення, як і Черкаси, їх подекуди вдвічі менше. У мерії кажуть, що практика закриття садочків на один літній місяць у цих містах діє вже давно. Такі заходи, зокрема, здійснюють у Коростені, Тернополі, Івано-Франківську, Хмельницькому, Рівному, Вінниці, а ще у Києві та Львові.

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути