chrome firefox opera safari iexplorer

Євробаскет-2015: чотири незручних питання

11 лютого 2013 о 12:25

Чемпіонат Європи з баскетболу, який пройде в Україні через два роки, будуть використовувати, як трамплін до відкатів примарної Олімпіади-2022, пишуть «Коментарі».

Наприкінці минулого тижня Президент Віктор Янукович провів перше засідання Координаційного комітету з підготовки та проведення в Україні фінального турніру чемпіонату Європи з баскетболу 2015 року. На ньому, крім збільшення загального кошторису Євробаскету з $ 800 млн до $ 7 млрд, не можна було не помітити присутність двох ключових фігур, які не залишали інформаційних стрічок протягом усіх двох зимових місяців.

Зокрема, співвласник групи «Приват» Ігор Коломойський на нараді був присутній як «дніпропетровський» Ярославський, котрий ще півроку тому був головним координатором і спонсором підготовки Харкова до футбольного Євро-2012. Крім нього, засідання відвідав і колишній куратор «свята футболу» в країні (а також відомий любитель бренду Hyundai) — екс-віце-прем´єр Борис Колесніков. Який, до речі, і висловив главі держави думку про необхідність створення нового відомства — Національного агентства з проведення в Україні Чемпіонату Європи з баскетболу 2015 року. У «Коментарів» стосовно всього, що сталося, виникло чотири питання.

Навіщо весь цей пафос?

Зі слів президента Федерації баскетболу України Олександра Волкова, підготовка до Євробаскету-2015 є не менш складним завданням, ніж проведення Євро-2012. Можливо, дехто з оточення глави держави вирішив, що бравурні новини про підготовку та проведення Чемпіонату напевно ляжуть у загальну канву ідеології передвиборної кампанії 2015 року. Крім того, участь Ігоря Коломойського в цьому проекті може означати спроби бізнесмена, як мінімум, дещо остудити ситуацію з тиском на його бізнес в Україні, а в кращому випадку — і взагалі отримати гарантії його недоторканності. Щонайменше до закінчення Євробаскету в 2015 році. До того ж, Коломойський напевно зможе забезпечити свої клуби (йому, до речі, належить близько половини клубів української баскетбольної Суперліги) необхідною інфраструктурою в умовах повного сприяння держави. Не дарма ж він так підкреслював у ході свого виступу на засіданні важливість державно-приватного партнерства.

Кому будуть потрібні збудовані комплекси?

Відповідь на це питання, мабуть, може дати Держпрограма «Хокей України», яка завжди перебувала в сфері інтересів Бориса Вікторовича. Ось тільки чомусь після кожного урочистого відкриття чергового Льодового палацу регіональна преса починає висвітлювати його катастрофічну незаповнюваність. Балансоутримувачів палаців рятують лише доходи від аматорського катання на ковзанах. Більше того, така сама доля спіткала і цілу низку об´єктів, побудованих до Євро-2012. Приміром, реконструйований аеропорт у Донецьку здатний приймати найбільші авіалайнери, але поки лише відомо, що такою можливістю скористався тільки Airbus ACJ340 Алішера Усманова, який є найбільшим бізнес-джетом в СНД. А побудований під Каневом вертольотодром, запроектований для одночасного прийняття 10 вертольотів, за інформацією місцевих жителів, використовувався за призначенням всього один раз. У Львові ж місцева влада не знає, як використовувати новий стадіон. Після повернення ФК «Карпати» на стару арену матчі на ньому не проходять, попиту на проведення концертів дорогих зірок немає, а у депутатів міськради регулярно виникають ідеї перетворити дорогий інфраструктурний об´єкт у базар — в тій чи іншій формі.

Хто піде дивитися чемпіонат?

За час Євро-2012 Україну, зі слів Бориса Колеснікова, відвідало близько 1,8 млн. туристів. Враховуючи різницю в популярності видів спорту, мріям голови Київської міськдержадміністрації Олександра Попова на те, що баскетбол залучить близько 1 млн. іноземців, навряд чи судилося збутися. По-перше, любителів баскетболу, традиційно більш популярного в США, ніж у Європі, в Україні відносно небагато. По-друге, середня відвідуваність матчів команд української баскетбольної Суперліги коливається в межах 400-2000 глядачів. Нарешті, про популярність баскетболу в нашому таборі говорять і цифри, що дають можливість порівняти бюджети футбольних і баскетбольних вітчизняних клубів. Так, при встановленому мінімальному бюджеті баскетбольного клубу в $ 700 млн середні бюджети клубів, за оцінками експертів, рідко перевищують $ 2-2,5 млн. У той самий час, бюджети футбольних клубів, згідно з експертною оцінкою, в рази більші: «Шахтаря» за сезон 2011/2012 — $ 94,1 млн, «Динамо» — $ 60 млн, «Дніпра» — $ 80 млн, «Металіста» — $ 40 млн, інших клубів — від $ 5 млн до $ 15 млн.

Хто і скільки в результаті заплатить?

Віце-прем´єр-міністр Олександр Вілкул на згадуваному вище засіданні вже встиг відзначити, що, на відміну від Євро-2012, підготовка України до Євробаскету-2015 буде профінансована насамперед за рахунок приватних інвесторів. Але варто згадати, що спочатку при підготовці до проведення Чемпіонату Європи з футболу також планувалося більшість витрат покласти на плечі приватного капіталу. У підсумку ж, з державної кишені пішло незрівнянно більше коштів. Крім того, враховуючи досвід того самого Євро-2012, складно повірити, що і без того чимала сума в 7 млрд грн., яких повинно вистачити на підготовку до баскетбольної першості, не виросте. Адже в будь-якому випадку зобов´язання перед європейськими спортивними функціонерами в кінцевому підсумку несе держава, і в разі зривів термінів підготовки, авральна допомога буде направлятися з бюджету.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути