chrome firefox opera safari iexplorer

Між українськими церквами знову розгорається конфлікт

04 лютого 2013 о 11:33

УГКЦ стала єдиною конфесією, що зробила фактичну підтримку українським розкольникам, сказано в доповіді митрополита Володимира.

Митрополит Київський і всієї України Володимир звинуватив Українську греко-католицьку церкву, очолювану Святославом Шевчуком, в підриві міжхристиянського діалогу в країні у зв'язку з визнанням таїнств хрещення, скоєних в Київському патріархаті (Українська православна церква Київського патріархату).

«УГКЦ стала єдиною конфесією, що зробила фактичну підтримку українським розкольникам. Тим самим УГКЦ порушила принципи, які вироблені в ході як православно-католицького, так і міжхристиянського діалогу в цілому», — сказано в доповіді митрополита Володимира, який був зачитаний на Архієрейському соборі в Москві .

Голова УПЦ МП нагадав, що в рамках згаданого діалогу сторони зобов'язуються не вступати в офіційні контакти з тими церковними групами, які не мають канонічного визнання. «Наприклад, Православна церква не підтримує контактів з розкольницькими групами всередині Католицької церкви, сподіваючись на те, що і офіційні представники католицької сторони відмовляться від контактів з групами, що не мають спілкування зі світовим православ'ям», — заявив владика.

Митрополит нагадав, що в 2012 році УПЦ КП направила звернення до предстоятелів помісних Православних церков, а також Римо-католицької церкви, Церкви Англії і УГКЦ з проханням про визнання дійсності таїнств хрещення, скоєних в УПЦ КП. На звернення відреагували лише українські греко-католики.

При цьому, за словами митрополита, відносини православних з греко-католиками в Україні «в цілому є не такими напруженими». «Виникають лише окремі непорозуміння, головною причиною яких, на наш погляд, є спроби Греко-католицької церкви створювати і розвивати свої структури в регіонах з переважаючим православним населенням. Слава Богу, сьогодні нам вдалося не допустити порушень громадського порядку та конфронтації на релігійному грунті. Однак небезпека виникнення такого протистояння зберігається», — сказав митрополит Володимир.