chrome firefox opera safari iexplorer

На підготовку до ювілею Кобзаря – півмільярда гривень

25 лютого 2013 о 13:32

Черкащина готується відзначати двохсотріччя з дня народження Великого Кобзаря. До ювілею лишився рік, і за цей час планують завершити будівництво Канівського міського будинку культури і створити при ньому Шевченківський культурний центр, реконструювати Нижній парк Канівського національного заповідника з облаштуванням «Співочого поля».

Збираються й спорудити біля підніжжя Тарасової гори козацьку церкву Покрови Богородиці. Також у планах – будівництво готельно-ресторанного комплексу «Кобзарева хата» за понад 24 мільйони гривень. І це далеко не повний перелік, пише ЛітАкцент.

У рамках підготовки пощастило й Черкасам. Там заплановано капітальний ремонт обласного драмтеатру та відновлення аеропорту. На все потрібно 452 мільйони гривень. Із них дві третини губернатор обіцяє витратити на дороги.

Сергій Тулуб, голова Черкаської ОДА, зазначає: «Провести роботи з облаштування автомобільної дороги від Успенського собору до підніжжя Тарасової гори з реконструкцією. А також всі дороги, які ведуть до Канева. У мене була на днях зустріч із міністром фінансів, а також із усіма віце-прем’єрами, з трьома. Ми визначились із переліком об’єктів і порядком і джерелами фінансування».

«Частину фінансування виділити на приведення в належний стан об’єктів шевченківської культурної спадщини не лише в Каневі, а й по Україні. Ми хочемо через міністерство закордонних справ і нашу діаспору звернути увагу на стан збереження тих пам’яток, які розташовані за межами України», – каже Леонід Новохатько, міністр культури України.

А в Запорізькій області до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка планується встановити 2 нові пам’ятники Кобзарю – у центрі Запоріжжя та на острові Хортиця. Про це повідомляє прес-служба Запорізької ОДА.

“Започатковано акцію зі збору коштів на встановлення пам’ятника. Організатори закликають спонсорів, меценатів і просто небайдужих громадян долучатися до справи вшанування пам’яті Кобзаря. Наразі в області є 7 пам’ятників Тарасові Шевченку, а до ювілейної дати планується встановити ще два: в центрі Запоріжжя та на острові Хортиця”, – йдеться у повідомленні.

На підготовку заходів, основним з яких стане акція “Великий син великого народу”, що триватиме впродовж року, з обласного бюджету буде виділено 110 тис. грн.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути