chrome firefox opera safari iexplorer

Національному музею Шевченка передадуть картини «українського Ван Гога»

15 лютого 2013 о 09:26

15 лютого о 12:00 меценати з Представництва SOCAR в Україні та Президентський фонд Леоніда Кучми «Україна» передадуть Національному музею Тараса Шевченка картини «українського Ван Гога» Леоніда Литвина.

Віднині роботи художника стануть національним надбанням України та поповнять музейну колекцію шедеврів живопису.

Леонід Литвин — псевдонім. Справжнє ім'я художника — Олексій Литвинов. Його картини мистецтвознавці вважають унікальними і називають відкриттям для світового та української живопису. По стилю написання їх порівнюють з роботами Ніко Піросмані та Марії Приймаченко.

78-річний художник народився в Керчі, навчався у Дніпропетровському художньому училищі. Ще 30 років тому Литвин жив звичним життям, писав картини. У той час провінційний стиль в роботі автора подобався далеко не всім художникам. Тому він не був вхожий у коло Спілки художників і не мав можливості показувати свої роботи ...

У творчому житті Леоніда Литвина було всього 2 виставки робіт — в 1989 р. і 2000. Останню вдалося провести лише завдяки знайомству з Іваном Дзюбою. Колишній дисидент і екс-міністр культури України, завжди допомагав художнику, і, очолюючи на той момент Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка, посприяв організації великої виставки картин Л. Литвина в Національному музеї Тараса Шевченка.

Сьогодні ж Л. Литвин вже 10 років, закинувши господарство, живе без світла, бо не має коштів ні на утримання будинку, ні себе, ні фарби із полотнами. Не працює, тільки малює свою музу — улюблену дружину Анну. Свої картини складає на горищі, нікому не показує. Скільки ним всього написано картин — не відомо. Передбачається, що — з півсотні полотен. Якось виживати, харчуватися і писати картини йому допомагають друзі.

Завдяки Іванові Дзюбі та його дружині Марті Дзюбі про «українського Ван Гога» дізналися друзі і благодійний фонд Леоніда Кучми. Щоб не дати загинути картинам, Фонд звернувся до Представництва «SOCAR» в Україні з пропозицією долучитися до справи національно-культурного значення. Перейнявшись викладеним, Представництво «SOCAR» в Україні виступила меценатом виставки — викупило полотна і передало їх в колекцію Національного музею Тараса Шевченка.

«Рідна країна»

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути