chrome firefox opera safari iexplorer

В які країни у 2013 році українцям можна їхати без віз

06 лютого 2013 о 17:22

У 2013 році для українців можна буде відвідати ще кілька держав без візи. І якщо раніше не було можливості вибратися за кордон, то тепер українці практично без проблем зможуть відвідувати своїх родичів, навчатися за кордоном, здійснювати ділові поїздки або просто подорожувати по світу, пише Дело.

Куди можна буде поїхати без візи в 2013 році

Так, наприклад, Словаччина відтепер видаватиме громадянам України багаторазові шенгенські візи. Термін «шенгену» складе від 2-х до 5-ти років. Але, при цьому, є певна умова: видаватися такі візи будуть лише тим, хто вже має хорошу візову історію. У МЗС України пояснюють, що можливість отримати шенгенську візу від Словаччини зможуть лише ті, у кого вже були відкриті шенгенські візи, при цьому не повинно бути також і відмов при в'їзді в будь-яку країну Євросоюзу.

За допомогою шенгенської візи українці зможуть відвідати також і Хорватію. І незважаючи на те, що ця держава ще не вступила в Євросоюз (кандидатура Хорватії затверджена на вступ до ЄС), українці безперешкодно зможуть здійснювати поїздки туди по євровізах, пише журнал «Біржовий лідер».

Ще один сюрприз сподобається також любителям китайської культури: відвідати Китай протягом трьох днів відтепер можна буде також без візи. На жаль, стосується це лише столиці Китаю — Пекіна, до того ж термін перебування там не повинен перевищувати 72 години. З іншого боку, щоб просто подивитися столицю або вчинити строкову ділову поїздку — цього буде цілком достатньо. Зате при цьому вдасться заощадити 140 доларів.

Доступніше для українців невдовзі стане і Чилі. Кілька днів тому Хуан Едуардо, який є послом Чилі в Україні, зробив заяву про те, що вже в першому кварталі 2013 року повинен бути підписаний двосторонній договір, що передбачає скасування візового режиму. Посол висловлює велику надію, що даний крок допоможе в рази збільшити потік українських туристів в Чилі. Однак, вважають експерти, економія на візі в 70 доларів мало вплине на потік туристів: відпочинок в Чилі є дорогим задоволенням (в першу чергу за рахунок перельоту). Крім того, зняти на тиждень в 4-зірковому готелі номер на одного разом з перельотом в Чилі обійдеться на суму не менше 2100 доларів.

А ось сусідка-Польща знову буде збирати з українських громадян плату за національні візи у розмірі 20 євро. Проте, мабуть, ніхто й не сподівався, що відміна плати в 2012 році за довгостроковий пропуск до Польщі буде збережена і в новому 2013 році.

Куди взагалі можуть відправитися українці без візи

Нагадаємо, що на сьогодні без візи громадяни України можуть відвідати 38 країн. У ці країни входять Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Гренада, Грузія, Нікарагуа, Гватемала, Молдова, Монголія, Палестина, Росія, Свазіленд, Узбекистан, Антигуа і Барбуда.

30 днів можна провести без візи в Боснії і Герцеговині, Брунеї, Малайзії, Палау, Тунісі, Туреччині, Сербії та на Сейшельських островах. До 90 днів без візи можна перебувати українцям в Албанії, Аргентині, Бразилії, Ізраїлі, Казахстані, Киргизії, Намібії, Панамі, Парагваї, Сальвадорі, Таджикистані, Чорногорії та Еквадорі. В Самоа без візи громадяни України можуть відпочивати до 60 днів, в Перу — аж до 183 днів, а в Гонконзі (Китай) всього два тижні.

Однак мандрівникам варто пам'ятати, що для поїздки в деякі країни колишнього СРСР громадяни України при собі обов'язково повинні мати закордонний паспорт.

Також існують декілька країн, в яких українцям надається можливість оформити візи вже після прибуття. До таких держав належать Вануату, Гаїті, Джібуті, Мадагаскар, Єгипет та інші.

Особливі вимоги для поїздки до Туреччини

Раніше туристи, які не мають у паспорті чистих сторінок, могли вільно в'їжджати в Туреччину. Для цього просто видавалися спеціальні бланки «в'їзд-виїзд», на яких і проставлялись штампи. Однак починаючи з 2013 року таких туристів в країну не пускатимуть.

Українці їздітімуть в Європу без віз НЕ раніше 2014 року

У МЗС України відзначають, що така вимога пред'являється не тільки лише до українців, а й до всіх іноземним громадянам, що не мають в документах чистих сторінок для наклеювання віз і штампів.

Нагадаємо, що в список країн, які громадяни України можуть відвідувати без віз, Туреччина увійшла в серпні 2012 року.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути