chrome firefox opera safari iexplorer

Грип уже забрав життя чотирьох українців: фахівці не виключають епідемії

06 березня 2013 о 13:12

Українців атакують два основнi типи недуги: вiрус типу H1N1, класу А (Калiфорнiя) та грип класу В. Найбільш вразливими є діти до 14 років. За кількістю випадків захворювання — попереду міста–мільйонники: в десяти найбільших населених пунктах держави офіційно зареєстровано 62,5 тисячі хворих. Лідер серед вірусів — грип пандемічного характеру H1N1.

Незважаючи на те, що епідпоріг наразі не перевищено, Львів, Сімферополь та Київ перебувають на межі. Так, у столиці до досягнення піку не вистачає якихось 15 відсотків. Станом на минулий тиждень грип зафіксовано у 87 людей на 10 тисяч населення (для Києва — 102 випадки на 10 тисяч). Два тижні тому перевищення епідпорогу зафіксували в Кіровограді та Луганську. А в Донецьку найбільший приріст захворюваності серед дітей — минулого тижня становив понад 25 відсотків.

Фахівці пояснюють: достеменно визначити кількість хворих важко, тому говорити, що цьогоріч епідемії вдалося уникнути, зарано. «До Нового року були зафіксовані лише поодинокі випадки, втім з початку лютого почалися масові захворювання. Загалом віруси розвиваються нестандартно. Якщо наразі превалює вiрус так званого «свинячого» грипу, то у квітні нас може заполонити вірус типу В, який ще не реалізував себе», — каже завідувач відділом Інституту епідеміології та інфекційних захворювань Національної академії медичних наук, директор лабораторії грипу Алла Мироненко.

Суттєво впливають на загальну картину епідемії і соціальні негаразди. У зв’язку з прихованим безробіттям по медичну допомогу звертаються переважно сім’ї з маленькими дітьми та люди, які відчувають, що хвороба набрала занадто гострих обертів. Тому епідпоріг варто перераховувати щороку, натомість у нас це роблять раз на п’ять років.

Основними симптомами «свинячого» грипу є швидкий, різкий початок хвороби, підвищення температури, біль у м’язах, грудях, головний біль, подальша нежить, посилення кашлю. «Враховуючи те, що швидкий перебіг пандемічного грипу може викликати пневмонію з повним ураженням легень, зволікати з госпіталізацією не можна, — радить Алла Мироненко. — За цей епідеміологічний сезон тільки серед госпіталізованих хворих зафіксовано чотири випадки з летальним кінцем. Зокрема, позаминулого тижня у столиці від пандемічного грипу померли двоє людей 46 і 77 років».

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути