chrome firefox opera safari iexplorer

З 1 грудня українці зможуть зберігати номер телефону при зміні оператора

01 березня 2013 о 09:00

З 1 грудня абоненти українських операторів стільникового зв'язку зможуть зберігати номер телефону при зміні компанії. Вчора Нацкомісія, що регулює сферу зв'язку та інформатизації (НКРСІ), схвалила остаточний варіант правил надання цієї послуги, який дасть можливість швидко і безкоштовно змінити оператора, пише видання Коммерсантъ-Украина в статті Абонент неприступен.

Тим не менше, гравці ринку сподіваються, що впровадити послугу вчасно нереально, і сподіваються, що Мін'юст не схвалить документ.

За прийнятими правилами сервіс буде безкоштовним для абонентів — для його активації потрібно буде відправити смс або заповнити заявку на сайті «приймаючого» оператора. Після цього переведення користувача має бути проведено протягом 24 годин з моменту реєстрації заяви. Мобільні оператори мають почати надавати послугу з 1 грудня поточного року.

Головною особливістю нової редакції документа стало значне перенесення термінів впровадження послуги для операторів фіксованого зв'язку. В ході дискусії були прийняті поправки, запропоновані найбільшими учасниками цього ринку — Укртелекомом і групою Vega (входить до СКМ). Вони змогли переконати регулятора, що не мають технічного потенціалу для цього через значну кількість застарілих комутаторів. Таким чином, вони зможуть почати надавати послугу не пізніше, як 1 січня 2015 року, а обов'язковою для них вона стане лише з 2025 року.

При цьому більшість ідей найбільших гравців — Київстару та МТС — в НКРСІ не врахували. У компаніях нарікали на істотну недоробку документа, зокрема наполягали на тому, щоб при зміні оператора, абонент інформував обох провайдерів. Учасники ринку також просили, щоб сервіс не надавався абонентам, що обслуговуються неавторизовано, тобто без надання персональної інформації компанії.

«Виходить, що заявку на перехід до іншого оператора від імені неавторизованого абонента може подати хто завгодно. Це створить можливості для шахрайства», — розповідає директор з корпоративного управління і контролю МТС-Україна Олег Проживальський. Крім того, за його словами, в нових правилах не врегульовано питання про залишок грошей на рахунку абонента або його борги перед оператором-донором на момент переходу до нової компанії.

У свою чергу, в НКРСІ назвали більшість претензій операторів надуманими.
Тим не менше, в Київстарі і МТС сподіваються, що положення про зміну номера все ж не буде затверджено Мін'юстом в поточній редакції.

Як зазначає видання, запуск такого сервісу не приведе до істотного перерозподілу часток ринку між мобільними компаніями — за різними оцінками, сервісом навряд чи скористається більш ніж 10% абонентів, тобто власники не більш як 5,6 млн сім-карт.

Довгий час говорилося, що в такій послузі зацікавлений переважно Астеліт (ТМ life :)) — з'явившись на ринку пізніше від інших гравців, цей оператор вважався дискаунтером, який активно переманює користувачів інших операторів. Однак, в минулому році гендиректор компанії Олександр Баринов нарікав, що час для такої послуги упущено. Цей оператор виявився єдиним, що не запропонував суттєвих пропозицій до правил.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути