chrome firefox opera safari iexplorer

ГПУ заявляє, що за 2011 рік половину важкохворих дітей не забезпечили ліками

23 квітня 2013 о 15:05

«Упродовж 2012 року не забезпечено лікарськими засобами половину дітей, хворих на гемофілію, хронічну ниркову недостатність. Не в повному обсязі отримують ліки онкохворі, діти з дитячим церебральним паралічем, а також новонароджені з дихальними розладами», – повідомив начальник Головного управління захисту прав і свобод дітей Генеральної прокуратури Володимир Вишинський.

Він зазначив, що такий стан зумовлений формальним ставленням органів охорони здоров’я до формування заявок на закупівлю лікарських засобів, без ґрунтовного вивчення реальних потреб, кількості хворих, препаратів, визначених лікарськими протоколами, їх вартості. Не залучаються позабюджетні кошти для цих заходів, інформує відділ зв’язків із засобами масової інформації Генеральної прокуратури України.

«За дванадцять років свого життя дитина-інвалід із Закарпаття тільки одного разу отримала безкоштовні ліки. І цей приклад, на жаль, не поодинокий», – додав Володимир Вишинський.

Крім того, він наголосив, що за час перебування в реанімації Хмельницької міської лікарні онкохворої з багатодітної та малозабезпеченої сім’ї, батьки дитини на ліки витратили понад 10 тис. грн і лише на вимогу прокуратури її забезпечено ліками, які фактично були в лікарні. Як наслідок, 5 службових осіб органів охорони здоров’я притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Також начальник Головного управління ГПУ повідомив, що працівниками закладів охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, Закарпатської, Луганської, Львівської, Хмельницької, Чернігівської областей не завжди встановлюють інвалідність дітям, які мають медичні покази.

«Перемишлянська лікарня Львівської області не вжила жодних заходів щодо встановлення інвалідності 16-річному хлопцеві, який з народження має важкі вади розвитку. Права дитини поновив прокурор», – сказав Володимир Вишинський.

Він також зазначив, що не вирішеною залишається проблема санаторно-курортного лікування дітей-інвалідів (торік його отримали лише 3% дітей-інвалідів), а Міністерство охорони здоров’я не вивчало причини низького охоплення санаторним лікуванням.

«Медичні заклади навіть не пропонують путівки інвалідам, або замість них скеровують на лікування інших осіб. Посадовці Антрацитівської районної лікарні Луганської області без відома батьків дітей-інвалідів, упродовж трьох років писали від їхнього імені відмови від путівок», – резюмував начальник Головного управління Генеральної прокуратури України.

Джерело: ZAXID.NET
Розділи: Суспільство