chrome firefox opera safari iexplorer

Кожен третій українець потребує допомоги психіатра, — МОЗ

12 квітня 2013 о 08:43

На переконання лікарів, кожен третій українець протягом свого життя страждав на ті або інші психічні розлади, а отже повинен був звернутися за кваліфікованою допомогою фахівців. Проте насправді, як свідчить статистика лікарів, цього не відбувається.

Про це повідомила головний позаштатний психіатр МОЗ України Ірина Пінчук під час брифінгу «Захист прав душевнохворих в Україні: медичні аспекти», який відбувся в четвер, 11 квітня у Міністерстві охорони здоров'я.

«Під нашим доглядом знаходиться 2,5% населення України. Але це тільки ті люди, які звернулися до нас за допомогою. Тим часом, за даними епідеміологічного дослідження, яке проводилося під керівництвом Асоціації психіатрів України, кожен третій протягом свого життя потребує допомоги лікаря психіатра», — сказала Пінчук.

Крім того, як зазначила вона, ці цифри свідчать про те, що маючи проблеми зі здоров'ям, наші співвітчизники нехтують допомогою фахівців: «Вони вирішують ці проблеми самі або звертаються до лікарів іншого профілю, а отже, лікуються не завжди кваліфіковано».

Пінчук також повідомила, що, за даними цього ж обстеження, «тільки 20% людей з важкими формами хвороби звертаються за психіатричною допомогою».

За її словами, психічне здоров'я є складовою політичної безпеки нашої держави. «Одним з європейських критеріїв є ставлення держави до психічного здоров'я. Надання психіатричної допомоги — це компетенція МОЗ України. Але психічне здоров'я є набагато більш широким поняттям, і сюди мають підключатися багато інших міністерств і відомств».

Вона також зауважила, що в нинішньому глобалізованому світі економіка, соціальне життя і психічне здоров'я взаємопов'язані. «З погіршенням соціально – економічної ситуації в країні погіршується і психічне здоров'я людей», — резюмувала Пінчук.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути