chrome firefox opera safari iexplorer

Кожен третій українець готовий вийти на вулицю для боротьби з корупцією

09 липня 2013 о 11:23

Про це свідчать результати дослідження Барометр світової корупції (Global Corruption Barometer) від Transparency International і Gallup International Association, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

За даними дослідження, протестувати проти корупції сьогодні готові 68% українців. Про готовність вийти на вулицю з протестом заявляють 36% опитаних.

43% респондентів вважають, що за останні два роки рівень корупції в Україні значно виріс, 74% — упевнені, що державний сектор корумпований, 80% — охарактеризували дії уряду в боротьбі з корупцією як нерезультативні.

Лише 4% опитаних вважають, що державна антикорупційна боротьба має хоч якийсь результат. При цьому

83% зазначили, що важливо мати особистий контакт при вирішенні питань у державному секторі, а 84% — що урядом країни керують організації, які діють у власних інтересах.

Найбільш корумпованими українці назвали саме ті інституції, які покликані боротися з корупцією — суди (66%), правоохоронні органі (64%), державну службу (56%), сферу охорони здоров'я (54%), парламент (53%), політичні партії (45%), освітню систему (43%), бізнес (36%), військову сферу (28%), ЗМІ (22%), релігійні інститути (21%), громадські організації (20%).

Зростання недовіри до цих сфер спровоковане тенденцією різкого зростання хабарництва, кажуть експерти.

Значна частина респондентів визнали, що платили хабар при отримання послуг у правоохоронних органах (49%), медичних установах (41%), освітніх установах (33%), земельних службах (25%), реєстраційних і дозвільних службах (22%), судах (21%), податковій (18%), комунальних підприємствах (6%).

Про випадки вимагання хабара повідомили 35% опитаних, при цьому 53% з них заявили, що відмовилися платити. Рейтинг причин дачі хабарів виглядає наступним чином: неможливість отримати послугу іншим шляхом (33%), на подяку (33%), для прискорення процесу (28%), для здешевлення послуги (6%). Не повідомляють про корупційні випадки 74%, бояться наслідків — 24%, вважають, що це нічого не змінить — 63%.

Виконавчий директор Transparency International Україна Олексій Хмара заявив, що громадяни країни показали владі «жовту картку».

«Дослідження минулих років установили, що довіра до церкви вдвічі вища за довіру до судів. Нинішнє опитування виявило, що народні настрої погіршуються: 80% вважають узагалі нерезультативними дії влади й упевнені, що країною управляють кілька осіб із оглядкою на власні інтереси», — сказав він.

«На тлі цих невтішних цифр, а також через зростання масового невдоволення українців діями правоохоронних і судових органів, дуже серйозним тривожним сигналом є готовність кожного третього вийти на вулицю захищати свої права. Цифри свідчать, що жовта картка ризикує перетворитися на червону», — заявив Хмара.
Дослідження Transparency International Барометр світової корупції проводиться з 2003 року методом індивідуальних інтерв'ю.

Польове опитування проводилося з літа 2012-го до зими 2013-го року. Опитано понад 114 тис. осіб у 107 країнах. В Україні з 9 по 17 серпня 2012 року опитано 1000 респондентів старше 18 років. Похибка вибірки — 3%.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути