chrome firefox opera safari iexplorer

Літо в Україні триватиме до жовтня

23 квітня 2013 о 15:19

Кліматологи прогнозують, що глобальне потепління позначиться і на майбутньому літньому сезоні. Літо 2013 року буде спекотним і довгим.

«Точні прогнози зробити складно, але, швидше за все, це літо буде більш спекотним, ніж попереднє. Про його настання ми зможемо сказати, коли середньодобова температура перевищить позначку +15, а це відбудеться десь через два тижні», — повідомив виданню «Сегодня» заступник начальника Українського гідрометцентру Анатолій Прокопенко.

За його словами, найтеплішими місяцями будуть липень і серпень: «У цей час будуть періоди дуже високої температури — до +38, а місцями навіть до +40-41. Але очікуються сильні грози і зливи. Можемо навіть зібрати два врожаї: у серпні і вересні», — відмітив Прокопенко.

За словами кліматологів, в Україні клімат змінюється в бік потепління, і не виключено, що температура близько +25 збережеться ще в жовтні. В цей період, ймовірно, вода в Дніпрі і морі буде ще теплою і можна буде навіть купатися.

«У найближчі сто років у нас буде ставати все тепліше і тепліше. Така зима, як минула, з середньою температурою до -8 і різким похолоданням наприкінці лютого або навіть в березні, стане нормою. А спекотні періоди влітку будуть тривалішими.

В той же час головною тенденцією можна вважати мінливість погоди — різкі перепади температур вже входять в норму. Крім того, збільшиться кількість та інтенсивність природних катаклізмів.

«Влітку варто чекати сильних злив з градом, восени — дощів, а взимку або навесні снігопадів, як у цьому березні. Як наслідок, нас чекають часті паводки», — підкреслила експерт-кліматолог, начальник відділу стратегічного планування Держагентства екоінвестицій Ірина Трофімова.

Нагадаємо, минуле літо 2012 року було найспекотнішим за всю історію метеоспостережень. Аномально висока температура в країні трималася кілька тижнів і досягала в деяких регіонах +41 градуса.

Джерело: Відомості
Розділи: Довкілля

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути