chrome firefox opera safari iexplorer

Найбільш корумпованим регіоном України є Київ

11 квітня 2013 о 14:27

Генеральна прокуратура підбила підсумки боротьби з корупціонерами за минулий рік. За даними Forbes, згідно зі звітом ГП, з 1 січня 2012 року і до дня набрання чинності нового Кримінального процесуального кодексу (20 листопада 2012-го) проти корупціонерів порушили 1243 кримінальні справи, з них до суду потрапила 1131.

З 20 листопада по 31 грудня 2012 року прокуратурою було порушено 149 справу, 61 з них дійшла до суду.

«Україна платить більшу ціну за корупцію.»Корупційний податок" є важким тягарем і лягає в цілому на всю економіку держави", — заявив Президент України Віктор Янукович під час засідання Національного антикорупційного комітету влітку 2011 року, додавши, що українське суспільство щорічно втрачає близько 20 мільярдів гривень через корупцію.

Видання назвало десятку найбільших хабарів, які вимагали місцеві чиновники (за звітний період з 20 листопада по 31 грудня 2012 року):

1. Київ. $11 млн чотири місяці поспіль вимагали директор Інституту педагогіки Академії педагогічних наук України та його підлеглий у бізнесмена. За цю суму чиновники обіцяли підписати договір оренди державного майна в столиці (комплекс площею 2290 кв. м). План майже спрацював: хабарники встигли отримати тільки аванс — $250 тис. і 800 тис. гривень, але після цього були затримані.

2. Херсонська область. $864 тис. вимагали відразу два урядовці області — голова районної адміністрації і співробітник СБУ. Один з них повинен був вирішити питання з видачею дозволу на відведення земельної ділянки для ведення фермерського господарства. Другий — «підсобити» з прийняттям рішення про виділення землі в розмірі 24 га.

3. Донецька область. $181 тис. отримав начальник Головного управління агропромислового комплексу місцевої обладміністрації.

4. Тернопільська область. $104 тис. хотів отримати голова райадміністрації за свій підпис під розпорядженням про виділення землі. Але хабарнику не пощастило. До арешту йому встигли передати тільки половину обумовленої суми.

5. Харківська область. $100 тис. хотів отримати глава сільради за допомогу у виділенні двох земельних ділянок. Афера провалилася: чиновник встиг отримати тільки п'яту частину грошей, перш ніж його затримали.

6. Крим. $70 тис. отримав начальник держпідприємства Чорноморсько-Азовське виробничо-експлуатаційне управління водних шляхів. За цю суму держслужбовець незаконно здав в оренду судна рідного підприємства.

7. Запорізька область. $70 тис. зажадав голова сільради в Мелітопольському районі області за вирішення питання з виділенням землі для ведення приватного господарства.

8. Львівська область. $56,1 тис. — стільки хотів отримати секретар земельної комісії однієї з сільрад області за видачу дозволу про виділення земельної ділянки площею 0,51 га. Надалі земля повинна була перейти у приватну власність орендаря. Але план провалився: чиновник встиг отримати тільки $40 тис. і потрапив до в'язниці.

9. Дніпропетровська область. На хабарі попалися відразу два урядовці в Новомосковському районі області. Сільський голова отримав $5 тис. за підписання договору з очищення водойми. Його колега, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій, «досяг успіху» більше. За підписання цього ж договору він попросив $50 тис.

10. Київська область. $50 тис. отримали суддя одного з районних судів Київської області та помічник адвоката за винесення «потрібного» рішення в справі.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути