chrome firefox opera safari iexplorer

Піст продовжує життя і лікує від хвороб

19 квітня 2013 о 11:20

У людини, яка дотримується посту, відбуваються зміни на клітинному рівні.

Голодування благотворно впливає на здоров’я. Нові дослідження доводять, що Великий піст не є релігійним пережитком, а утримання від їжі приносить користь не тільки тілу, але і розумовими здібностями, і до того ж подовжує життя. Так, у цьому році в американському науковому журналі Lancet були опубліковані дані Національного інституту геронтології США. У дослідженні брали участь лабораторні миші, яких вчені намагалися зробити довгожителями шляхом змін в їх раціоні. Миші з групи, яку годували двічі на день, але досита, прожили значно довше своїх родичів, які дотримувалися звичайного раціону. Однак крім цього вчені помітили у них й інші зміни. «Дієтичні» миші виявилися менш схильними до стресів, а також більш стійкими до різних інфекцій.

Учені пішли далі і провели такий же дослід на здорових мишах і хворих на цукровий діабет. У цьому випадку тривалість життя другої групи виявилася на третину більше, а діабет фактично зникав, зазначають дослідники.  «При зниженні калорійності харчування головний мозок, як і решта тіла, переживає помірний стрес, який стає тренуючим чинником», — пояснили автори дослідження. Організм навчається справлятися з помірним стресом і пізніше, коли в ньому з'являється сильний стрес, джерелом якого може стати серйозне захворювання, мозок і тіло в цілому легше переносять його.

Отримавши результати досліджень, деякі медичні видання США поквапилися змінити свої дієтичні рекомендації, радячи своїм читачам не тільки знизити калорійність дієти, але й харчуватися не три, а два рази. Професор Коду Міцуо, один з авторитетних фахівців з голодування, вважає, що між результатами таких досліджень і ідеєю посту існує прямий зв'язок.

Короткі голодування (які, так чи інакше, відбуваються, коли людина збільшує інтервали між прийомами їжі) можуть бути настільки ж ефективними, як і тривалі пости, вважає він. Читайте: Учені в США радять рятуватися від похмілля супом з локшиною «Якщо ви будете голодувати в кінці кожного тижня, а потім акуратно виходити з голодування, то вже за рік станете здоровим до невпізнання», — говорить Міцуо. На думку групи учених з Гарвардського і Корнелльського університетів, у цього ефекту може бути й інше пояснення, крім «тренувального». У людини, яка дотримується посту, відбуваються зміни в роботі мітохондрій — джерел енергії в клітинах. Коли надходження калорій в організмі знижується, клітини переходять в режим енергетичного голодування, який мобілізує мітохондрії, а разом з ними і весь процес вироблення енергії в клітинах. У таких умовах мітохондрії починають працювати набагато ефективніше, ніж коли людина харчується звичайним чином. Підвищена віддача при виробництві енергії на внутрішньоклітинному рівні уповільнює процес старіння клітин. Фактично на цьому етапі організм відключає природний механізм самогубства старих клітин, стверджують дослідники.

Медики констатували, що обмеження раціону і тим більше голодування виступає в ролі організатора підсвідомих розумових процесів. Кожен з таких процесів може бути пов'язаний з якоїсь думкою, ідеєю, емоцією або занепокоєнням. Це означає, що свідомість в значно меншій мірі контролює особистість, емоції і думки людини, ніж сама вона уявляє, пояснює автор дослідження Девід Іглмен. Пост впливає на ці підсвідомі процеси набагато більше, ніж на свідомі. В першу чергу це стосується сили волі. Це поняття більше не можна вважати поетичної абстракцією, говорять вчені. Незалежно від того, чи вірить людина у вищі сили, пост зміцнює психіку, продовжує життя і приносить масу інших позитивних наслідків для здоров'я, вважають експерти.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути