chrome firefox opera safari iexplorer

Цьогорічний великодній кошик обійдеться мінімум у 60-70 грн

30 квітня 2013 о 10:48

Напередодні травневих і великодніх свят ціни на продукти харчування в Україні зростуть на 10-20%, а на ринках ціновий сплеск може досягти і 30-50%.

Про це заявила начальник аналітичного консалтингового агентства ААА Марія Колесник, пише «Економічна правда» з посиланням на «ЛІГАБізнесІнформ».

Колесник зазначила, що в цивілізованих роздрібних мережах напередодні свят ціни зростуть на 10-20%. Якщо говорити про ринки, то тут ціни можуть досягти збільшення 30-50% залежно від продуктів.

«Таке підвищення цін виключно через спекулятивну складову», — вважає вона.

За словами експерта, традиційний великодній кошик, куди входить червоне вино, паска і яйця, обійдеться господині мінімум в 60-70 гривень.

«Середня мінімальна ціна пляшки червоного вина в роздрібних мережах становить 25-30 гривень. У цій групі товарів саме роздрібні мережі намагаються збільшити пропозицію і робити їх акційними, тобто, існують маркетингові ходи, на яких населення може заощадити», — зазначила вона.

Що стосується паски, у разі, якщо господиня не планує віпікати її самостійно, то її мінімальна ціна складе від 25 гривень за півкіло.

«Якщо говорити про максимальну ціну на паски, то київські кондитерські пропонують їх від 100-150 гривень до 250 гривень за паску», — зазначила Колесник.

Експерт підкреслила, що ціна на яйця в цьому році істотно знизилася в порівнянні з минулим роком. «Відпускна ціна птахофабрик у минулому році склала 8 гривень за десяток, а в цьому році — 4,5-5,5 гривень», — сказала Колесник, додавши, що в роздрібних мережах ціна за десять яєць складе мінімум 10 гривень.

За її словами, збільшення вартості великоднього кошика, зокрема, відбувається через збільшення акцизу на алкоголь і вартості оформлення великодніх атрибутів. Що стосується м'яса і м'ясної продукції, то, за словами Колесник, в порівнянні з минулим роком спостерігається невелике цінове збільшення.

«Якщо порівняти квітня 2013 з квітнем 2012 року, то ціна на свинину і яловичину зросла приблизно на 1 гривню за кілограм», — сказала вона.

Таким чином, ціна на свинину в роздрібних мережах становить від 35 до 55 гривень за кілограм, а на яловичину — 40-60 гривень за кілограм.

За словами Колесник, що не дуже приємною тенденцією для населення є подорожчання овочів, однак цей факт не пов'язаний з пасхальними святами.

«Ще наприкінці березня — в першій декаді квітня так званий борщовий набір різко виріс в ціні. Об'єктивною причиною збільшення цін на овочі стало зменшення пропозицій на ринку в період після зими. Це мало призвести до подорожчання не більше як на 20%. Після того як у пресі почали говорити про це, включилася спекулятивна складова, і ціни на овочі зросли на 40-50%», — зазначила експерт.

Розділи: Суспільство

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути