chrome firefox opera safari iexplorer

Україна стала «полігоном для утилізації» цукрозамінників

22 квітня 2013 о 14:38

В Україні стрімко закриваються цукрові заводи. Вітчизняний цукор витісняє з ринку продукція хімічної промисловості – небезпечні синтетичні підсолоджувачі, йдеться у сюжеті «ТСН-Тиждень».

«Багато промисловості працюють на хімічних цукрозамінниках. Скільки ми його їмо з тістечками, хлібом, молочними продуктами — тільки один Бог знає», — каже директор Згурівського цукрового заводу Василь Харченко. Цукровий завод у селищі Згурівка цього року не працюватиме. Склади заводу завалені торішнім цукром, бо місцеві підприємства його більше не купують, задовольняючись цукрозамінниками.

За статистикою, українець в рік з'їдає 36 кілограмів цукру. І майже 9 кілограмів цукрозамінника. Та визначити, скільки і чого саме з'їли конкретно ви чи ваші діти, вкрай складно. Бо хімсполук, що замінили поля з цукровими буряками, безліч, кажуть спеціалісти. У той час, як в Європі забороняють використання небезпечних підсолоджувачів, Україна стає «полігоном для утилізації» цукрозамінників, стверджують експерти.

Як дізналися журналісти «ТСН-Тиждень», торік в Україну ввезли майже 12 тис. тонн цукрозамінників. «Сьогодні Європа повністю заборонила вживання синтетичних цукрозамінників. Канада, Америка, Японія. Сьогодні Україна стала так би мовити полігоном утилізації продуктів», — стверджує голова Національної асоціації цукровиків України («Укрцукор») Микола Ярчук.

Особливо небезпечними цукрозамінники є для дітей. «Цукрозамінник для дитини – неприпустимо. Це ми зразу виховуємо і вирощуємо дебіла», — зазначає Ярчук. У Європі використання цукрозамінників регулюють до дрібниць нормативними документами. В них розписано, скільки, чого і куди можна додавати. В Україні такий документ теж є — законпроект про харчові добавки — на дві сторінки. Проте, скільки саме цукрозамінників міститься у продуктах харчування пересічного українця, з'ясувати складно.

Охочим потрібно буде постійно носити з собою три довідники. За одними перекладати, яка ж добавка ховається за позначкою Е. За іншими — вираховувати, скільки на кілограм ваги її можна з'їсти. Але це лише коли виробник сумлінно вкаже, що в продукті є замінник цукру, який він і скільки його там. Під замком цьогоріч майже половина цукрових заводів в Україні. Якщо так піде й далі, то справжній український цукор незабаром можна буде побачити хіба що по телевізору, підсумовують журналісти.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути