chrome firefox opera safari iexplorer

Український флот долучається до боротьби з піратами на морі

21 квітня 2013 о 11:47

Севастополь – У новоствореному Навчально-тренувальному центрі морських операцій Військово-морських сил України, що отримав назву «Антипіратського», розпочалася підготовка підрозділів спеціального призначення, які восени нинішнього року приєднаються до міжнародної операції з протидії морському піратству. Як повідомили у прес-центрі Українського флоту, першими 4-місячне навчання в Антипіратському центрі проходять офіцери командного складу фрегату «Гетьман Сагайдачний», екіпаж вертольоту Ка-27 і підрозділи штурмових доглядових команд.
Створений наприкінці минулого року й офіційно відкритий 2 квітня нинішнього Навчально-тренувальний центр морських операцій ВМС України (Антипіратський центр) працює на базі Військово-морської академії імені Павла Нахімова у Севастополі. Як повідомив начальник Антипіратського центру капітан 2-го рангу Володимир Жук, зараз тут вже розроблено і застосовується 10 навчальних теоретичних і практичних курсів, зокрема, з організації та порядку дій доглядової команди, групи безпеки, штурмової групи та інших. Усе навчання ведеться англійською мовою.
Курси адаптовані до міжнародних стандартів у питаннях відпрацювання єдиних процедур у боротьбі з піратством і незаконними перевезеннями на морі. До підготовки залучаються провідні українські військові фахівці, які мають значний досвід участі в міжнародних антитерористичних операціях на морі, пройшли навчання за кордоном й отримали відповідні сертифікати.
Володимир Жук сам майже 10 років поспіль брав участь в антипіратській операції в Середземномор’ї. Він каже, що у перспективі до викладання залучатимуться й іноземні фахівці. Водночас, курсантів (а це офіцери і військовослужбовці-контрактники) теж відправлятимуть на короткотривалі курси за кордон. Тільки днями до Греції відбули двоє підлеглих капітана 2 рангу Жука. За його словами, за два роки Антипіратський центр має пройти міжнародну сертифікацію і належну акредитацію, а потім розпочати підготовку фахівців з інших країн.

У штабі українського флоту також стверджують, що ця унікальна військова частина була створена з урахуванням перспектив нарощування співпраці України з Євросоюзом і НАТО в питаннях побудови глобальної системи безпеки на морі. Головне призначення Центру – підготовка визначених національних підрозділів для спільних дій із підрозділами НАТО та Європейського союзу у складі коаліційних сил з проведення операцій з морського перехоплення, у тому числі – з протидії піратству.

Український флот долучається до боротьби з піратами на морі
Загалом український флот має значний досвід участі у міжнародних антитерористичних операціях. Багато років українські кораблі брали регулярну участь в операції «Активні зусилля», що проходить у Середземному морі під командуванням Північноатлантичного альянсу. 2007 року ВМС України приєдналися до міжнародної антитерористичної операції «Чорноморська гармонія», яку ініціювала в Чорному морі Туреччина. Зараз до певних її етапів залучається морський тральник ВМС України «Чернігів».
Після завершення курсу навчання в Антипіратському центрі нинішнього літа під час традиційних українсько-американських маневрів «Сі бриз» екіпажі фрегату «Гетьман Сагайдачний», палубного вертольоту Ка-27 і підрозділ спецпризначення пройдуть бойове злагодження та оцінку НАТО другого рівня.
Як повідомив командувач ВМС України віце-адмірал Юрій Іл’їн, восени нинішнього року перші випускники Антипіратського центру братимуть участь у міжнародній операції з протидії піратству «Океанський щит», що пройде в районі Африканського Рогу під егідою НАТО. Після цього українські військові моряки мають приєднатися до військово-морської операції Європейського союзу з боротьби проти актів піратства «Аталанта», що проводиться біля узбережжя Сомалі в Аденські затоці. Україна долучилася до неї наприкінці 2010 року.
За словами віце-адмірала Юрія Ільїна, розширення антипіратської та антитерористичної співпраці українських моряків зі своїми колегами з Північноатлантичного альянсу, а також створення спеціального Навчально-тренувального центру морських операцій – це адекватна відповідь України та її Військово-морських сил на сучасні виклики і загрози безпеці. Він нагадав, що лише за останні роки в піратському полоні побували понад 50 українських громадян.

Розділи: Суспільство