chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні до травневих свят подешевшає бензин

19 квітня 2013 о 10:23

В Україні в найближчі тижні подешевшає бензин, вважають експерти. Зниження цін на паливо відбудеться через різке падіння ціни на нафту в світі нижче $ 100 за барель (162 л). Нагадаємо, кілька місяців тому вартість бареля становила $ 113-116.

Експерти світового аналітичного агентства Bloomberg вважають, що ціни на «чорне золото» знизилися через застій в світовій економіці і зниження попиту на нафту при обсягах видобутку, що зберігаються.  Зазначимо, що за останніми даними «А-95», на 15 квітня середня по Україні роздрібна ціна бензину А-95 становить 11,01 грн/л, дизпалива — 10,07 грн/л. Це означає, що «горючка» може вперше за останні півроку впасти нижче 11 грн/л бензину та 10 грн/л дизпального. Заступник директора НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев вважає, що справедливим буде зниження цін на 30 коп./л. За словами експерта, те, що нафта на сьогоднішній день дешевша, ніж півроку тому, а ціни вищі на 15-20 коп/л, пояснюється недавніми побоюваннями трейдерів, що Кабмін міг підвищити акцизи до середньоєвропейських (майже в 2,5 рази). «Якщо хтось зважиться першим знизити ціни — ринок за ним піде», — вважає Рябцев.

Президент асоціації «Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леонід Косянчук визнає, що дорогі запаси палива, які були куплені в березні, закінчуються і починається продаж більш дешевих квітневих. «Є всі передумови, щоб з найближчого понеділка ціни впали на 15-20 коп./л. Трейдери заробляють на обсягах, тому для збільшення продажів поступляться прибутком», — говорить Косянчук.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство