chrome firefox opera safari iexplorer

Водії не можуть орієнтуватися в нових правилах дорожнього руху: на дорогах відсутні нові знаки

16 квітня 2013 о 09:35

Нові правила дорожнього руху почали діяти в Україні з 15 квітня, однак, нових знаків на дорогах Києва виявити поки що не вдалося, йдеться в сюжеті ТСН.

Зокрема, набули чинності 11 знаків. Серед попереджувальних – кінець дороги з удосконаленим покриттям. Це коли асфальтоване чи бетонне шосе переходить у ґрунтовку. В наказових знаках рух праворуч і ліворуч замінили стрілками з поворотом на 90 градусів.

Серед інформаційних вказівників найцікавіший – початок та кінець щільної забудови. В цій зоні доведеться скидати швидкість до 60 км/год. А знак «Інша небезпека» тепер має бути із пояснювальною табличкою: зіткнення, перекидання, наїзд на пішохода чи велосипедиста. До небезпеки записали і лижників. Про нові дорожні знаки попереджатимуть новою табличкою червоного кольору з відповідним написом.

Проте нових знаків на українських дорогах поки що не видно.  «ДАІ не займається встановленням знаків. Ми лише займаємося погодженням організації при встановленні нових дорожніх знаків», — пояснив керівник центру безпеки руху при МВС України Сергій Будник. Головною, але далеко не єдиною, зміною у ПДР стало увімкнене ближнє світло фар при русі поза населеними пунктами від жовтня по травень.

ТСН перевірила, наскільки сумлінно водії виконують вимоги ДАІ на об'їзній трасі навколо Броварів. Виявилося, що половина водіїв новацію ігнорують, проте добре про неї знають. Формально, ДАІ з 15 квітня може штрафувати водіїв за нехтування цього правила на 250-340 грн. І для особливо прискіпливих інспекторів пояснення «забув увімкнути» — не аргумент.

Проте міліцейські генерали обіцяють впродовж місяця лише усно попереджати порушників. Також водіям тепер заборонено паркуватись на газонах, адже це місце, де скопано і росте спеціально посіяна трава. Дорожнім знакам надали пріоритет перед розміткою та прописали і схему руху при розвороті.

Водіям при русі дорогою з двома і більше смугами в одному напрямку треба триматися якнайближче до правого краю, крім випадків випередження, об'їзду або перелаштування перед поворотом ліворуч чи розворотом. Без змін залишилося одне з головних правил – незнання законів не звільняє вас від штрафу.

Розділи: Суспільство