chrome firefox opera safari iexplorer

З червня багатьом українцям стане легше оформлювати шенгенські візи

22 квітня 2013 о 09:57

Європарламент ратифікував оновлену Угоду про спрощення оформлення віз з Україною. З першого червня суттєво розшириться коло заявників, які зможуть отримати довгострокові шенгенські візи, повідомляє Deutsche Welle.

На підтримку Угоди, якою вносяться доповнення до Угоди про спрощення оформлення віз від 2008 року, у четвер, 18 червня, висловилися депутати всіх фракцій Європарламенту. У березні доповнену угоду вже ратифікувала Верховна Рада України. Після завершення формальних процедур документ набере чинності. Це має статися першого червня.

Згідно з оновленою угодою, легше з отриманням візи стане, зокрема, представникам громадських організацій, які їздять на тренінги, семінари та конференції, учасникам транскордонних програм співпраці між Україною і ЄС та представникам релігійних спільнот. Їм даватимуть багаторазові безкоштовні візи на рік.

Простіше отримати довгострокову безкоштовну візу стане і журналістам. Для них скорочено перелік документів, що підтверджують мету подорожі. Зокрема, їм буде не обов’язково пред’являти підтвердження, видане професійним об’єднанням, натомість буде достатньо подати лише листа з редакції.

Найбільші візові пільги отримали журналісти та представники бізнесу, які регулярно подорожують до країн ЄС — їм видаватиметься багаторазова віза на п’ять років.

18 квітня, крім доповненої Угоди про спрощення оформлення віз з Україною, Європарламент ратифікував і аналогічний документ з Молдовою. Єдиною суттєвою відмінністю між угодами з Києвом та Кишиневом є відсутність у молдовському документі пільг для прокурорів та їхніх заступників.

«Положення про пільги для українських прокурорів викликає у мене занепокоєння. Утім, я проголосував за її ратифікацію і радив це зробити моїм колегам по Європарламенту. Не заради пільг для української влади, а зважаючи на ті переваги, які цей документ надає представникам громадянського суспільства в Україні і журналістам», — сказав в інтерв’ю Deutsche Welle доповідач Європарламенту щодо законопроекту про ратифікацію угоди Клод Мораес.

Як повідомили DW у Єврокомісії, ініціатива видавати прокурорам 5-річні візи виходила від української сторони. «В угоді з Молдовою пільг для прокурорів немає, бо про них не просила молдовська сторона», — йдеться у відповіді речниці єврокомісара з питань внутрішніх справ Сесилії Мальмстрем.

У Міністерстві закордонних справ України, яке вело переговори про підготовку внесення змін до Угоди про спрощення оформлення віз, не відповіли на запит DW. Редакція просила пояснити, навіщо українським прокурорам візові пільги, рівнозначні зі спрощенням для журналістів і бізнесменів.

Правозахисники та представники української опозиції розкритикували плани ЄС видавати прокурорам 5-річні візи і закликали заборонити в'їзд тим представникам органів юстиції, причетним до політичних репресій.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути