chrome firefox opera safari iexplorer

Завтра 100 тисяч українців вийдуть прибирати вулиці своїх міст та сіл

19 квітня 2013 о 10:15

20 квітня, в національний День навколишнього середовища, втретє відбудеться волонтерська акція «Зробимо Україну чистою!».

За повідомленням організаторів акції, у суботу близько 100 тисяч українців збираються власноруч очистити свої міста й селища від залишеного в неналежних місцях сміття.

Суботнє прибирання пройде в рамках глобального проекту Let's Do It, World!, що стартував в 2008 році в Естонії. Тоді група волонтерів запропонувала всім бажаючим приєднатися до прибирання у парках та лісах. У результаті в акції взяли участь 50 тисяч людей, і за п'ять годин роботи було вивезено більше 10 тисяч тонн сміття.

Естонську ідею швидко підхопили в інших країнах — цього року в глобальному русі за чистоту беруть участь уже 96 держав. У кожній з них місцева ініціативна група обирає спеціальний день для прибирання, тому у світовому масштабі акція триває майже протягом всього року.

Організатори «постійного суботника» вважають, що їх зусилля призведуть до загального поліпшення екологічної ситуації на Землі, оскільки людство почне більше замислюватися про наслідки своєї життєдіяльності.

«Якщо ми зможемо очистити свій розум від усього непотрібного сміття, то зміниться наш світ. Ми повинні навчитися любити нашу планету й піклуватися про неї, щоб не виявитися похованими під сміттєвими горами, які ми ж самі й створюємо», — сказав посол акції, естонський композитор Эрккі-Свен Тююр.

Акція «Зробимо Україну чистою!» вперше пройшла навесні 2011-го року. Волонтери не співробітничають із політичними силами, але діляться з органами місцевої влади ідеями з приводу підтримки чистоти  й рятування від сміття. При цьому в Let's Do It, World! беруть участь компанії, що підтримують волонтерський рух.

В Україні національним партнером акції цього року стала компанія ДТЕК, що входить до групи СКМ бізнесмена Ріната Ахметова. 7000 співробітників компанії збираються приєднатися до прибирання в 24 містах і селищах країни. В акції також візьмуть участь колективи інших підприємств СКМ.

Нагадаємо, в 2012 році інвестиції до модернізації виробництв СКМ, що включає також заходи щодо зниження шкідливих викидів в атмосферу, склали більше 17,98 млрд гривень.

Приєднатися до майбутнього суботника може будь-хто з бажаючих. В інтернеті працює спеціальний сайт акції, на якому розміщено карту місць прибирання з контактами волонтерів, що організовують роботу. Зробити Україну чистою збираються жителі більш ніж 200 населених пунктів по всій країні.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути