chrome firefox opera safari iexplorer

Завтра у Тернополі стартує Всеукраїнський фестиваль української книги

24 квітня 2013 о 18:04

Упродовж трьох наступних днів у Тернополі вже вчетверте проходитиме Всеукраїнський фестиваль української книжки «Джура–фест–2013».

Такий захід невипадково народився в обласному центрі, який ще в 90–ті називали «містом видавництв» через велику їх кількість. Одне з найвідоміших нині — видавництво «Джура» — і започаткувало це свято української книги, повністю взявши на себе його організацію, пише Україна молода.

Цього разу на книжковий фестиваль з’їдуться представники 35 видавництв iз різних регіонів України — зокрема, зі Львова, Івано–Франківська, Києва, Ужгорода, Луць­ка, Дрогобича, Кам’янця–Подільського. Чекає Тернопіль і відомих авторів — наприклад, Володимира Шовкошитного з презентацією його нового роману–дилогії «Кров — свята», присвяченого діяльності Української повстанської армії.

Центром проведення фестивалю стане Український дім «Перемога», де видавництва представлятимуть свою продукцію — не лише художні твори сучасних авторів та класиків, а й спеціалізовану літературу економічного, медичного, духовного спрямування, видання для дітей. Різноманітні заходи відбуватимуться і на інших майданчиках міста — в бібліотеках, Літературному музеї, арт–кафе, навчальних закладах.

Зокрема, це будуть автограф–сесії письменників та презентації нових творів у різних цікавих форматах. Приміром, нова книга талановитого тернопільського поета–авангардиста Василя Махна, який уже багато років живе у США («Я хочу бути джазом і рок–н–ролом. Вибрані вірші про Тернопіль і Нью–Йорк») презентуватиметься читачам під музичний супровід також неординарного місцевого гурту «Неймлесс».

Потішить «Джура–фест» усіх любителів української книги і тим, що на його майданчиках буде можливість придбати якісну літературу за цінами видавництв, що значно дешевше, ніж у книгарнях та на розкладках.

А наступного року, як повідомив директор фестивалю Василь Ванчура, планується провести конкурс на звання кращого читача для тернопільських школярів, нагородами в якому буде можливість отримати книги безплатно.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути