chrome firefox opera safari iexplorer

Cкоро бензин може подорожчати відразу на 2 гривні

23 травня 2013 о 12:37

Мінфін виніс на розгляд Кабміну законопроект про підвищення одразу на 50% акцизного збору на бензин і дизпаливо.

Як пише «Комерсант-Україна» в сьогоднішньому випуску, у розпорядженні видання є проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу про деякі ставки акцизного збору».

Документ передбачає різке збільшення акцизу: на бензин — з 198 до 396 євро за тонну, а на дизпаливо — з 46-98 до 92-196 євро за тонну. Вчора законопроект був переданий Мінфіном на розгляд уряду. Очікується, що його розглянуть наступного тижня і в разі схвалення направлять до Верховної Ради, розповіло джерело видання в Кабміні. За його словами, ініціатором створення документа є «Укравтодор», а автором — Мінфін. У прес-службі цих відомств учора не стали коментувати документ.

У міністерстві вважають, що це дозволить знайти кошти на ремонт доріг, але в результаті бензин може подорожчати на 2 грн за літр, очікують учасники ринку. Експерти сумніваються в ефективності цього заходу: високі податки без посилення боротьби з фальсифікатом лише стимулюють зростання тіньового ринку нафтопродуктів.

Експерти вважають, що нарощувати надходження до бюджету Кабміну потрібно зовсім іншими способами. Наприклад, за рахунок підвищення контролю за якістю імпортованого палива, пропонує директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Як повідомляли «Коментарі», днями глава «Укравтодору» Євген Прусенко заявив про необхідність підняти акциз на дизельне паливо і бензин удвічі. Він нагадав, що основним джерелом фінансування будівництва реконструкції та утримання доріг є акциз з дизельного палива і бензину.

Вчора ж на засіданні Кабміну прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що у 2013 році «Укравтодор» буде змушений відмовитися від будівництва нових доріг — немає грошей.

Джерело: Коментарі
Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути